Gegants d'Olesa de Montserrat
Olesa de Montserrat

Carrer del Metge Carreras, s/n

Autors diversos
    Local tancat
    Poble d'Olesa de Montserrat
    Jordi Piñero Subirana

L'Associació Geganters, Grallers i Nans d'Olesa compta amb tres parelles de gegants, una gegantona i diversos capgrossos. Els gegants més antics (de l'any 1962) són el David i l'Ester, que es troben a l'entrada de l'Ajuntament. Són fets de cartró-pedra i estan caracteritzats com a reis medievals. Ell, amb una corona al cap i un pergamí a la mà dreta, amida 3,60 metres i fa 45 kg de pes. Ella, també amb corona i un pom de flors a la mà dreta, té les mateixes dimensions i pes. Oficialment el constructor fou el taller barceloní de Lambert Escale a partir d'una idea de Gaietà Dalmases, pero en realitat els vestits i les estructures de fusta foren confeccionats per professionals d'Olesa: Amadeu Paltor, Julio Ricote o Salvador Pérez. L'any 1990 es van fer dues còpies d'aquests gegants, obra de Rafael Pérez, que havia estat cap de colla. Es diuen Bernat i Oliva (originàriament Gaietà i Maria), i també són de cartró-pedra. Pesen més que els originals, de manera que es conserven al local dels geganters i no surten. A conseqüència d'un acte vandàlic en el local que va tenir lloc poc després d'estrenats, aquests gegants van patir alguns desperfectes i van haver de ser retocats a la cara, de manera que el gegant ha perdut la barba. L'any 1991 es van fer unes noves còpies dels gegants, en aquest cas amb fibra de vidra i, per tant, més lleugers. Els seus noms són Gaietà i Maria. Aquests són els gegants que habitualment surten a les trobades. L'any 1986 es va estrenar també una gegantona que representa la pubilla, de nom Oliveta.
    Entre els capgrossos el més antic i interessant és un diable, Mestre de Cerimònies, obra de la reconeguda casa Ingenio, de Barcelona, fet l'any 1962. En conjunt es compta amb uns 14 capgrossos, entre els quals n'hi ha alguns d'antics. D'altres han adoptat la fesomia d'alguns personatge de l'associació. L'associació també conserva una col·lecció d'objectes diversos (ceràmica, banderins, records...) fruit dels intercanvis en les trobades en què han participat. També compten amb un grup de grallers.

Antigament la vila d'Olesa disposava d'uns gegants que pertanyien a la societat del Círcol i que van desaparèixer durant la Guerra Civil. Els gegants d'Olesa van ser creats l'any 1962, per iniciativa de l'aleshores tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Cayetano Dalmases. Es van sufragar amb subcripció popular, i tot seguit se'n va fer donació a la vila d'Olesa. Els gegants foren batejats en un acte celebrat el dia 17 de juny a la Plaça de Catalunya que va comptar amb la participació dels gegants d'Igualada, Sabadell, Rubí i Manresa, i amb l'apadrinament dels gegants de Terrassa. Aquest mateix any es fundava l'associació de geganters, que va tenir un dels seus moments de més expansió a les dècades de 1980 i 90. L'associació, que ha passat per diferents locals, ha mantingut la seva activitat fins al present. El local actual, al carrer Metge Carreras, es va inaugurar l'any 2007.

Anònim (2005). VIII Trobada de gegants del Baix Llobregat a Olesa de Montserrat (fullet)