Safareig de la Plaça
Olesa de Montserrat

Edifici de serveis municipals (carrer Salvador Casas, núm. 3)

Recentment restaurat.
    Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Antic safareig públic que s'ha conservat i adequat com a element històric al subsòl d'un modern edifici de serveis municipals. Consisteix en una bassa rectangular, de 7 per 4 metres, que ocupa pràcticament tota la superfície del vestíbul d'entrada de l'edifici. L'interior està compartimentat per un mur que el divideix en dues meitats. Els murs de la bassa són fets de maó i arrebossats per la part interior. El paviment interior és fet amb rajola. A la part posterior conserva dos canals que servien de sobreeixidors. Les lloses que formaven pròpiament el safareig es trobaven en mal estat i s'han substituït per unes de modernes. La bassa del safareig té un contrafort (reconstruït modernament) que el divideix perpendicularment pel mig, així com una estructura metàl·lica que sostenia un cobert en dos dels costats. La paret posterior de l'edifici conserva part del mur de maçoneria que formava part del tancat del safareig.

Les instal·lacions compten amb diferents plafons informatius amb la història dels diferents safareigs que hi havia a Olesa.

Antigament era el Comú de la vila qui regulava l'ús de les aigües públiques de la mina de les Fonts de la Plaça i altres que hi havia. La primera notícia d'aquest safareig és de l'any 1613, quan l'Ajuntament es proposa engrandir "lo rentador" de la Plaça. Sabem que al segle XVIII aquest safareig l'utilitzaven els paraires per rentar les seves peces tenyides, i després aquesta mateixa aigua servia per regar els horts. Amb la intenció de millorar la zona, perquè es deia que les instal·lacions situades al mig de la Plaça de les Fonts eren antiestètiques, l'any 1859 l'Ajuntament va fer construir unes noves fonts i traslladà el safareig a la seva ubicació actual. Aquest safareig es va fer servir fins a la meitat de la dècada de 1960, quan va anar caient en desús. L'any 1970 es va tancar el subministrament d'aigua de les fonts perquè no era potable. El safareig es nodria amb l'aigua sobrera de les fonts que, al seu torn venia canalitzada per les diverses mines que hi havia a Olesa. L'espai de l'antic safareig es va malmetre i l'any 1976 se'n va tapiar l'accés. L'any 2010 es va construir l'actual edifici de serveis municipals i es restaurà el safareig. El safareig públic de la plaça de les Fonts és pràcticament l'únic que s'ha conservat dels que hi havia a Olesa: el de can Carreras (construït l'any 1923), el de la font d'en Roure, el de can Solé (ja documentat el segle XVII), el de Vilapou (al costat de la font). El safareig del carrer de Santa Oliva encara existeix, tot i que només es fa servir per regar. També hi havia altres safareigs usats només per a regar, que es trobaven escampats per la zona d'horta que avui dia és l'Eixample.

Anònim (1989). "Pagesos, paraires i l'aigua", Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 45 (octubre), p. 152-154.
    SAUMELL OLIVERAS, Joan i altres (1981) Olesa aimada Unió Excursionista de Catalunya (Olesa), p. 77-84