Pessebre del Carrer de Fora
Olesa de Montserrat

Carreu Argelines, núm. 53

XX-XXI
    Local tancat
    Associació de Pessebristes d'Olesa. Carreu Argelines, núm. 53
    Jordi Piñero Subirana

"Pessebre del carrer de fora" és el nom amb què es coneix popularment el muntatge pessebrístic que cada any, des del 1993, es realitza a l'antiga casa de cal Grau, organitzat per l'Associació de Pessebristes d'Olesa de Montserrat, amb la col·laboració del veïnat i de l'Esbart, que col·labora amb el vestuari. L'edifici que acull aquesta activitat és una casa d'estil popular que ha conservat bé la tipologia tradicional. En les diverses cambres de la planta baixa s'hi instal·len uns quadres pessebrístics que cada any es van renovant, els quals al·ludeixen a temes característics del Nadal o a altres elements relacionats amb els oficis antics o les tradicions d'Olesa. Cada muntatge compta amb elements escenogràfics i d'atrezzo realitzats expressament, i sovint també amb eines i objectes tradicionals. El primer pis de la casa serveix com a magatzem d'una col·lecció d'eines i objectes antics i diversos que s'han anat recollint fruit de donacions de la gent del poble i que, quan cal, s'utilitzen en els muntatges. Durant el cicle de Nadal el Pessebre del carrer de fora roman obert al públic i és un més dels punts que formen part de la ruta pessebrística que organitza l'associació. Es tracta, però, d'un espai molt especial ja que reflecteix d'una manera senzilla però acollidora l'ambient d'una casa tradicional, amb llar de foc, etc. Es tracta d'un punt de trobada nadalenca i un espai d'acollida on, al mateix temps, s'hi porten a terme un seguit d'activitats de manera espontània en funció dels mateixos visitants i participants: lectures de poesies, música, tertúlies, etc.

L'Associació de Pessebristes conserva una important col·lecció d'eines d'oficis antics i objectes diversos de la vida quotidiana que han anat recollint fruit de donacions de gent de la vila, pràcticament com si fos un petit museu. Aquests objectes es guarden a cal Grau i s'utilitzen quan cal en algun dels muntatges pessebrístics que porta a terme l'associació, per exemple en el Pessebre del carrer de Fora.

A principis de segle XX ja hi ha constància que algunes cases particulars obrien als visitants els pessebres que feien a les entrades. Entre d'altres: cal Boter, cal Bià, cal Pepito Tobella (la Farmàcia), cal Bas, i també a l'Església, al Casal Catequístic o a les monges Paül·les. D'aquest últim se n'encarregaven els germans Salvador i Esteve Valldeperes. A la dècada de 1920 una sèrie d'entitats locals van organitzar el primer concurs de pessebres.
    Pel que fa a l'antiga casa de cal Grau, el 1993 va ser el primer any que s'hi va organitzar un muntatge pessebrístic. Poc abans Albert Parent, de la veïna casa de cal Margarit, havia adquirit aquest immoble adjacent i tot seguit va començar l'activitat de l'Associació de Pessebristes d'Olesa de Montserrat, que l'any 1999 va quedar formalitzada com a entitat. El primer president fou Ricard Vila. Des del primer moment l'associació ha portat a terme una tasca cultural, de recuperació i revitalització de les tradicions, però també una important tasca social, ja que s'ha obert a la participació d'un gran nombre de voluntaris i funciona com a catalitzadora en àmplies capes del teixit social. Un dels seus objectius ha estat obrir al públic la tradició del pessebre i fer-la visible en els carrers de la vila. Per això durant el cicle de Nadal s'organitza una Ruta de pessebres que compta amb una trentena de punts visitables, ja siguin patis, entrades o interiors de cases particulars, entre els quals destaquen el de Joaquim Boada i el de cal Boter, o altres llocs més públics, com ara el Teatre de la Passió, el Centre Cívic Sant Bernat o l'Església. En aquests últims és la mateixa associació qui s'encarrega de realitzar el muntatge. D'altra banda, l'Associació de Pessebristes també organitza cada any una exposició de diorames a la Casa de Cultura. Durant uns anys l'associació va tenir el seu taller i local a la casa de cal Puigjaner, propietat de l'Ajuntament. Recentment s'ha traslladat a dependències de l'antiga escola pública de Sant Bernat.