Els Grillats
Olesa de Montserrat

Costumari
    XIX-XXI
    Tradició que es conserva residualment.
    Sense accés
    Jordi Piñero Subirana

Per Setmana Santa a Olesa i a alguns pobles de Catalunya (molt pocs), sobretot a l'Osona (on es coneix amb altres noms), és costum de fer els grillats, que consisteix a obtenir grills com a conseqüència de la germinació de diferents vegetals, com ara veces, mill, etc, en llocs foscos i humits. Els grills, en aquestes condicions de germinació, són de color blanc, i s'utilitzaven en l'ornamentació dels misteris de Setmana Santa. Aquest costum peculiar té el seu origen en rituals pagans d'època romana, concretament en els anomenats jardins d'Adonis i és un símbol de la resurrecció: després d'estar tancades en la foscor, en culminar la Setmana Santa les plantes reneixen transformades en grills de color blanc.
    A Sardenya es segueix aquesta mateixa tradició durant la Setmana Santa i s'anomenen "Su Nènniri", i també a l'Alguer.

STEFANO RUIU, Franco (2007). I riti della Settimana Santa in Sardegna, Imago Edizioni, Nuoro (Itàlia).
    ROTA BOADA, Xavier (2010). "Els cants polifònics de la setmana santa olesana" (conferència a Olesa de Montserrat, inèdit).

Anònim (1996). "Sobre etnobotànica olesana", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (butlletí mensual), p. 172-173
    VENDRANES, Gusman; RULLIER, Chantale (1996). Oli d'Olesa, la passió d'un poble. Col·lecció Vila d'Olesa, 5. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 17