Els Grillats Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  105

  Coordenades:

  41.54406
  1.89124
  407522
  4599749
  08147-120
  Patrimoni immaterial
  Costumari
  Contemporani
  XIX-XXI
  Regular
  Tradició que es conserva residualment.
  Inexistent
  Sense accés
  Religiós
  Pública
  Jordi Piñero Subirana

  Per Setmana Santa a Olesa i a alguns pobles de Catalunya (molt pocs), sobretot a l'Osona (on es coneix amb altres noms), és costum de fer els grillats, que consisteix a obtenir grills com a conseqüència de la germinació de diferents vegetals, com ara veces, mill, etc, en llocs foscos i humits. Els grills, en aquestes condicions de germinació, són de color blanc, i s'utilitzaven en l'ornamentació dels misteris de Setmana Santa. Aquest costum peculiar té el seu origen en rituals pagans d'època romana, concretament en els anomenats jardins d'Adonis i és un símbol de la resurrecció: després d'estar tancades en la foscor, en culminar la Setmana Santa les plantes reneixen transformades en grills de color blanc.
  A Sardenya es segueix aquesta mateixa tradició durant la Setmana Santa i s'anomenen "Su Nènniri", i també a l'Alguer.

  STEFANO RUIU, Franco (2007). I riti della Settimana Santa in Sardegna, Imago Edizioni, Nuoro (Itàlia).
  ROTA BOADA, Xavier (2010). "Els cants polifònics de la setmana santa olesana" (conferència a Olesa de Montserrat, inèdit).

  Anònim (1996). "Sobre etnobotànica olesana", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (butlletí mensual), p. 172-173
  VENDRANES, Gusman; RULLIER, Chantale (1996). Oli d'Olesa, la passió d'un poble. Col·lecció Vila d'Olesa, 5. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 17