Festa Major de Santa Eulàlia
Sant Pere de Ribes

Les Roquetes

Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La festa major de Santa Eulàlia es celebra el dia 12 de febrer, coincidint amb el sant de la patrona de les Roquetes, Santa Eulàlia. Comença amb una traca i l'esclat de morterets, i a la nit ball amb orquestra. El dia següent al matí desfilen en cercavila els balls populars, que acaben a la plaça de l'Església o a la Vinya d'en Petaca. L'endemà hi ha l'acte central, l'ofici solemne, que acaba amb una ofrena floral en honor a Santa Eulàlia. Després d'un petit refrigeri, desfilen els balls populars, com són el ball de diables, el ball de bastons, el ball de panderetes, el ball de cercolets i la Bolanguera; acompanyats dels gegants Joan i Eulàlia, els capgrossos, el Duc i la Dragona. Acabada la cercavila, es ballen sardanes i s'acomiada la festa amb una traca de Festa Major. A partir d'aleshores s'organitzen activitats infantils.

La festa major de Les Roquetes va ser creada l'any 1972 per la Comissió de Festes, que aplegava molts veïns. Va decidir celebrar-se el dia de Sant Joan i el de Santa Eulàlia, patrona del nucli. En un primer moment, hi assistien els balls populars i bestiari de Ribes, fins que més endavant en van tenir de propis. L'any 1982 la festa va prendre les noms de Festa Major de Sant Joan i Festa Major de Santa Eulàlia, i es van crear més colles de balls populars.

CARRERA, M. (2005). Un any de festes: 150 celebracions festives populars a Catalunya. Barcelona: Associació Rebombori Digital.