El Duc de les Roquetes
Sant Pere de Ribes

Les Roquetes

Paco Martín Cano
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El Duc de les Roquetes forma part del bestiari popular de la localitat. Representa un duc reial i està fet amb fibra de vidre. És una figura de mitjanes dimensions, pensat per ser portat per una sola persona. Des de la seva introducció, desfila en totes les cercaviles i balls populars, llençant foc pel bec a través de les càrregues que hi té fixades.

El Duc de les Roquetes va crear-se per iniciativa de l'Associació de Veïns de les Roquetes del Garraf. Li van encomanar la construcció a l'artista local Paco Martín Cano, que el va caracteritzar inspirant-se en l'au nocturna que fa pocs anys encara feia niu en els penya-segats del massís del Garraf. L'últim exemplar que es coneix a Ribes vivia a la penya Marcer, on encara es poden veure les coves del Duc. El bestiari inspirat en aquesta au tan emblemàtica pels ribetans va ser presentat públicament el 19 de juny de l'any 1999, en el context de la festa major de les Roquetes. Des d'aleshores, ha esdevingut una figura emblemàtica de la localitat.