Festa Major de Dosrius
Dosrius

Nucli urbà de Dosrius
    Dins del nucli urbà de la població i a l'ermita de Sant Llop

Adriana Geladó Prat

La Festa Major de Dosrius es celebra pels voltants del dia 1 de setembre, diada de Sant Llop, un dels patrons del poble. En l'actualitat, la festa està farcida d'actes de tot tipus adreçats a tots els públics, i té una durada de tres dies. D'entre els actes més destacats hi ha el pregó des del balcó de l'ajuntament, el correfoc, la plantada i cercavila dels gegants, les sardanes, el vermut de festa major i la missa solemne amb la benedicció i venda dels panets de Sant Llop, que s'organitza a l'ermita homònima.

Altres denominacions relacionades amb l'element: Festa Major de Sant Llop. Les imatges han estat extretes de l'espai web de l'Ajuntament de Dosrius.

Antigament, per la Festa Major, es feia l'Aplec de Sant Llop, documentat entre el segle XVIII i principis del segle XIX. Es sortia en processó des de la plaça de l'església de Sant Iscle i Sant Victòria i s'anava fins a l'ermita de Sant Llop passant per can Martorell. Allà es feia una missa solemne i, seguidament, es feia la benedicció i venda de panets i ciris. Quan tornaven cap al poble, una orquestra anava encapçalant la comitiva i tocant. Era molt popular a nivell comarcal. A principis del segle XX, el ball es feia a l'actual plaça de la República (antiga plaça d'Espanya). Posteriorment, l'envelat es feia al pati de les antigues escoles. També es feia un ofici solemne a l'església parroquial, amb les autoritats i antics capellans del poble i dels pobles veïns, el dia després de l'aplec.

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1988). "Dosrius al primer terç de segle (1900-1933)". El Comú, núm. 2, p. 17-18. ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1989). "L'ermita de Sant Llop i l'església de Sant Andreu del Far". El Comú, núm. 9, p. 16-19. ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1995). Una ullada al passat: història gràfica de Dosrius, Canyamars i el Far (1900-1975). [Dosrius]: Ajuntament de Dosrius, p. 8, 131, 194-196, 201-203. ARXIU MUNICIPAL DE DOSRIUS (2008). "Pregó Festa Major Sant Llop 2007". Duos Rios, núm. 2, p. 82-93. CAPDEVILA, Alexandra; SUBIÑÀ, Enric; RAMIS, Josep; SERRABO, Alexis (2018). Els Vallmajor de Dosrius, una nissaga entre l'Edat Mitjana i l'Època Contemporània. Mataró: Arxiu Comarcal del Maresme; Ajuntament de Dosrius, p. 134. EL COMÚ (1988). "Festa Major d'Estiu 1988". El Comú, núm. 4, p. 9. PUJOL TERRA, A. (1988). "Parlem de Sant Llop, Festa Major del poble de Dosrius. Tradicions perdudes pels costums d'ara". El Comú, núm. 2, p. 24. RAMIS NIETO, Josep. "La Festa Major a Dosrius a principis del segle XX". A Dosrius. Una visita al passat. 1-27 d'abril de 2017. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017. RIERA, J.M.; JUBANY, M.A.; ALSINA, N. (2009). Itineraris pel municipi de Dosrius: un tomb pel nucli antic de Dosrius, un passeig per Canyamars, una volta pel Far, l'aigua, el nostre signe d'identitat. Dosrius: Ajuntament de Dosrius, p. 16.