Festa Major de Canyamars
Dosrius

Nucli urbà de Canyamars
    Dins del nucli urbà de la població

Adriana Geladó Prat

La Festa Major de Canyamars es celebra pels voltants del dia 3 d'agost, data de trobament del cos de Sant Esteve, patró de la parròquia. En l'actualitat, la festa està farcida d'actes de tot tipus adreçats a tots els públics, i té una durada de quatre dies. D'entre els actes més destacats hi ha la batucada i el cercavila, el sopar de germanor, les sardanes, el cercavila dels gegants i la missa solemne.

Altres denominacions relacionades amb l'element: Festa Major de Sant Esteve. Les imatges han estat cedides per l'Ajuntament de Dosrius.

A principis del segle XX, els carrers i les places s'engalanaven per l'ocasió i el ball es feia a la plaça de l'església. Després de la guerra Civil, es va començar a muntar l'envelat, el qual s'havia instal·lat a la mateixa plaça de l'església i també a la plaça de les Alzines. Els actes consistien en un ofici solemne, el ball de tarda-nit i el concert, que durant un temps s'havia fet al davant de la masia de can Galzeran i també en algun bar del poble.

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1995). Una ullada al passat: història gràfica de Dosrius, Canyamars i el Far (1900-1975). [Dosrius]: Ajuntament de Dosrius, p. 131, 157-159, 194, 199-200. RIERA, J.M.; JUBANY, M.A.; ALSINA, N. (2009). Itineraris pel municipi de Dosrius: un tomb pel nucli antic de Dosrius, un passeig per Canyamars, una volta pel Far, l'aigua, el nostre signe d'identitat. Dosrius: Ajuntament de Dosrius, p. 16.