Festa Major d'Hivern
Dosrius

Nucli urbà de Dosrius
    Dins del nucli urbà de la població

Adriana Geladó Prat

La Festa Major d'Hivern es celebra pels voltants del dia 17 de novembre, diada de dels sants patrons de Dosrius Sant Iscle i Santa Victòria. En l'actualitat, la festa presenta actes de tot tipus adreçats a tots els públics i té una durada de dos dies. D'entre els actes més destacats hi ha la marxa de Santa Victòria i la caminada familiar de Santa Victorieta, la missa solemne en honor als sants patrons, amb la presència dels gegants a l'interior del temple i la cantada dels goigs, el ball protocol·lari dels gegants a la mateixa plaça de l'església, amb cercavila inclòs, i el ball de plaça a la plaça del Comú.

Altres denominacions relacionades amb l'element: Festa Major de Sant Iscle i Santa Victòria.

A principis del segle XX, aquesta festa durava dos dies i ja era coneguda com la Festa Major d'Hivern. Els actes consistien en un ofici de diversos capellans amb orquestra, una processó amb les reliquies dels sants i un ball que es feia en una de les dues sales de ball del poble (s'alternaven).

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1988). "Dosrius al primer terç de segle (1900-1933)". El Comú, núm. 2, p. 18. ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1995). Una ullada al passat: història gràfica de Dosrius, Canyamars i el Far (1900-1975). [Dosrius]: Ajuntament de Dosrius, p. 194. RIERA, J.M.; JUBANY, M.A.; ALSINA, N. (2009). Itineraris pel municipi de Dosrius: un tomb pel nucli antic de Dosrius, un passeig per Canyamars, una volta pel Far, l'aigua, el nostre signe d'identitat. Dosrius: Ajuntament de Dosrius, p. 16.