Festa Major
Els Prats de Rei

Vila dels Prats de Rei
    A la Plaça Major i al nucli urbà de la vila dels Prats de Rei.

Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Jordina Sales Carbonell

Se celebra durant quatre dies, amb el 15 d'agost com a dia principal, a varis punts del poble i sobretot a la Plaça Major. La festa comença amb un pregó davant de l'ajuntament a càrrec d'una personalitat rellevant. Al dia següent es fa una gran cercavila que acaba amb el ball principal de la festa, també a la Plaça Major. Es fa ballada de sardanes i es fa el vermut. El dia 15 es fa una missa solemne amb l'acompanyament de la Coral de la mare de Déu del Portal. En els últims anys es fan també concerts de jazz i blues, ritmes urbans i sessions de Djs, així com curses populars. El Grup de Joves del poble organitza la 'Nit Jove' des de l'any 2004.
    Fins fa uns decennis, durant els actes de la Festa Major de Prats es feia la dansa del Treure Ball, que es repetia més tard durant la 2a Festa Major. Aquesta dansa es ballava a la Placa Major de Prats de Rei i començava a les tres de la tarda. La ballaven 6 dansaires: tres homes i tres dones, priors i prioresses. Una de les prioresses feia de reina i les altres dues de criades. Les prioresses es posaven unes mantellines, mentre que els priors agafaven unes morratxes i donaven un tomb per la plaça tot esquitxant al públic per tal de fer lloc. El primer prior premia la mà a la reina i donaven un tomb amb la dona davant i l'home darrera; al segon torn s'hi afegia el segon prior i la segona prioressa i al tercer tomb els tercers. Acabat aquest ball, ballaven tots sis una sardana i després un vals. Al finalitzar els dansaires proclamaven: Que balli tothom! I llavors començava el ball de la Festa Major.

IMATGE 1: Cartell de la Festa Major de Prats de Rei de l'any 2012.

Les festes majors del país solen anar lligades al final del cicle agrícola, principalment quan ja s'ha finalitzat la collita de cereal, i per això és habitual que se celebrin entre juliol i agost, com és el cas de Prats de Rei. A l'arxiu de les edicions Musicals Arrahona hi ha una versió musical de la dansa 'Treure Ball' que antigament es ballava a Prats de Rei, arranjada pel mestre Daniel Sanahuja Capella.

-TORRENS, Jesús (2016): 'L'obra del Cançoner Popular de Catalunya', Municipium Sigarrense, 4, p. 12-13.