Conjunt cartogràfic i documental de la Batalla dels Prats de Rei al Museu Municipal Josep Castellà
Els Prats de Rei

  Anoia
  Ravalet, 31, 1r
  Emplaçament
  En una vitrina del Museu Municipal Josep Castellà
  607

  Coordenades:

  41.70646
  1.54258
  378745
  4618212
  Número de fitxa
  08170 - 94
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Modern
  Segle
  XVIII
  Any
  1711
  Nicholas Tindal
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell

  En relació a la Batalla dels Prats de Rei (any 1711), dins la Guerra de Successió, al Museu Municipal Josep Castellà Real es conserven un plànol original d'aquesta batalla i un llibre de comptabilitat d'una casa de pagès on es menciona i detalla l'episodi bèl·lic i les seves repercussions a la vila.
  Pel que fa al llibre de comptabilitat, en una de les seves pàgines s'explica l'assetjament del nucli emmurallat de Prats de Rei del dia 17 de setembre de 1711, a l'inici de la Batalla dels Prats de Rei: 'El dia 17 de setembre va ser assetjada esta vila estan lo exercit de Carlos terser de Can Selva fins a Puigfarner de numero de 22000 homens governats per lo General Steranberch qui estava a Casa Roca de la Manresana. Los de Phalip quint estaven de St. Povim (Sant Pere del Vim) fins a la devesa de la Portella. Eran lo numero de 35000 homens governats per lo Príncep Bandoma qui estava a Calaf a Casa de Mn. Geroni Abadal. Posaren bateria de peces a la hera den Llobet per espatllar la muralla y casas encara que las casas les espatllaren mes los alemanys per traurer las bigas per fer foch que no la bateria y estigueren fins al dia de Nadal que sen anaren lo exersit de Phalip quint y lo de Carlos terser lo dia de St. Joant dia 27 de desembre deixant las casas de la vila menos la Rectoria y Casa Candido inhabitables'. Dins aquesta tipologia documental, en mans particulars anònimes, existeix també un dietari personal del pagès Joan Fàbrega i Sala, de Cererols ('Llibre de coses que han succeït a Catalunya dignes de ser notades i en altres parts del món', 1673-1731), on es dedica un apartat a descriure la batalla dels Prats de Rei.
  Pel que fa al plànol topogràfic conservat de la Batalla, es tracta d'un full monocolor que mesura 45 x 37 cm, escrit en anglès, elaborat per Nicholas Tindal i publicat a Londres per John i Paul Knapton, on a partir d'una base topogràfica es mostren amb detall les posicions del campament de l'exèrcit aliat sota el comandament del comte Guido Von Starhemberg, així com les del campament enemic sota el comandament del duc de Vendosme.

  La coneguda com 'Batalla dels Prats de Rei' és un important i determinant episodi bèl·lic de la Guerra de Successió que va tenir lloc als Prats de Rei del 17 de setembre fins el 24 de desembre de 1711 i que va generar un volum considerable de documentació històrica, la qual en la seva majoria es va publicar i imprimir durant el segle XVIII i es troba força dispersa. La Guerra de Successió Espanyola (1702-1714) va tenir un abast internacional i en ella es van enfrontar les diferents potències europees, arribant a un equilibri de poders que es va mantenir fins a la Primera Guerra Mundial. La batalla dels Prats de Rei va suposar la última gran victòria de l'exèrcit aliat. Per a Catalunya, però, el final d'aquest conflicte suposà la pèrdua definitiva de la seva sobirania política i nacional.

  -FÀBREGA, Albert (2014): La Guerra de Successió vista per un pagès de la Catalunya Central', L'Erol, 121, p. 75-78.
  -RIBA GABARRÓ, Josep (1997): 'Batalles de la Guerra de Successió a Calaf i els Prats de Rei', Miscel·lània Aqualatensia, VIII, p. 185-210.