Segona Festa Major
Els Prats de Rei

Els Prats de Rei
    Al nucli urbà de la vila dels Prats de Rei.

Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Jordina Sales Carbonell

Anomenada també Festa dels Sants Màrtirs, la Segona Festa Major dels Prats de Rei se celebra en honor dels sants Mercuri i Feliciana. La costum es celebrar-la el quart diumenge de setembre, i la de 2016 es va celebrar el 25 de setembre, festivitat de Sant Mercuri. El dissabte previ es fan activitats infantils i una xocolatada, i el diumenge se celebra una missa solemne i després es fa un tradicional bingo-vermut que s'allarga fins a l'hora de dinar. A la tarda se sol representar una obra de teatre. Tot plegat és actualment organitzat per l'Agrupació Cultural Recreativa Sigarra en col·laboració amb l'Ajuntament i el Grup de Joves, i amb el suport de la Parròquia
    Un dels antics actes d'aquesta Segona Festa Major era la dansa del Treure Ball, que també s'havia ballat durant la Festa Major d'estiu. Aquesta dansa es ballava a la Placa Major de Prats de Rei i començava a les tres de la tarda. La ballaven 6 dansaires: tres homes i tres dones, priors i prioresses. Una de les prioresses feia de reina i les altres dues de criades. Les prioresses es posaven unes mantellines, mentre que els priors agafaven unes morratxes i donaven un tomb per la plaça tot esquitxant al públic per tal de fer lloc. El primer prior premia la mà a la reina i donaven un tomb amb la dona davant i l'home darrera; al segon torn s'hi afegia el segon prior i la segona prioressa i al tercer tomb els tercers. Acabat aquest ball, ballaven tots sis una sardana i després un vals. Al finalitzar els dansaires proclamaven: Que balli tothom! I llavors començava el ball de la Segona Festa Major.

IMATGE 1: Festa infantil durant la Segona Festa Major, any 2008 (foto: Laia Segura).

Feliciana correspon a la castellanització de Felicitas, que va patir martiri junt amb Perpètua a l'amfiteatre de Carthago (Nord d'Àfrica). Per la seva banda, Mercuri era un soldat romà que també va morir martiritzat a causa de la seva fe. Unes relíquies d'aquests dos màrtirs van ser portades des de Roma per un avantpassat de la família Llobet durant el segle XVII i es troben dipositades en una de les capelles de l'església parroquial de Santa Maria.
    A l'arxiu de les edicions Musicals Arrahona hi ha una versió musical de la dansa 'Treure Ball' que antigament es ballava per la Segona Festa Major dels Prats de Rei, arranjada pel mestre Daniel Sanahuja Capella.

-TORRENS, Jesús (2016): 'L'obra del Cançoner Popular de Catalunya', Municipium Sigarrense, 4, p. 12-13.