Farmàcia Bujons
Martorell

Plaça de la Vila, 41

Es troba en procés de reconstrucció.
    BCIL. PGOU Martorell.Text Refós 1991
    Dídac Pàmies Gual. SPAL

Habitatge entre mitgeres estructurat en planta baixa i dos pisos superiors amb coberta de teula àrab. Té dues entrades a la planta baixa, formada per un arc escarser amb porta de dues fulles de fusta; al costat oposat hi ha una entrada allindada de menors dimensions usada per accedir als habitatges. Al seu costat hi ha una finestra allindada senzilla. A les plantes superiors hi ha dos balcons amb barana de ferro a cada pis, flanquejant una finestra de petites dimensions. L'element més destacat, però, són els esgrafiats de motius verticals blanquinosos sobre fons més fosc. Es situen prop de les obertures i són medallons voltats d'ornaments de tipus vegetal. En planta baixa va haver-hi una farmàcia modernista que actualment està en procés de reconstrucció.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 86 BCIL-01.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

La farmàcia Bujons era propietat de Josep Antoni Bujons. Va ser inaugurada l'any 1842 i va estar oberta al públic fins l'any 1957; durant aquest temps va continuar mantenint l'essència de les farmàcies del segle XIX. La façana va ser esgrafiada per Ferran Serra al 1954; conté l'al·legoria de la professió de farmacèutic : la serp cargolada en una copa i mostra la data de 1841 corresponent a la rehabilitació de l'edifici per convertir-lo en farmàcia. Tenia una gran vidriera amb contraportes de fusta típics dels comerços del segle XIX. A la part baixa de l'edifici trobàvem la botiga, amb un mostrador de fusta i prestatgeries amb pots farmacèutics amb els noms de les substàncies que contenen. L'interior de l'edifici es va ensorrar recentment i actualment (2014) està en procés de rehabilitació per poder restituir i museïtzar els elements de la farmàcia del segle XIX. L'edifici de la farmàcia és seu del Centre d'Estudis Martorellencs i de la Fundació Bujons -Vivó.