Falla del Tordell
Súria

Carretera de Súria a Balsareny
    Vall de la riera del Tordell

ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Fractura geològica per la que discorre la riera del Tordell. La seva contemplació es pot dur a terme mitjançant una sèrie de punts en els que es clarament visible i que poden constituir un itinerari visual al llarg de la falla i que es senyalen a continuació: Des de vora la masia de cal Garges, es pot obtenir una vista panoràmica de la falla i un sinclinal escanyat. Una mica més avall igualment es pot observar una altra vista panoràmica de la falla i la vall. Just al darrera de la casa de Torreblanca (en el mateix jardí) es veu un interessantíssim tall de la falla, així com les marques de l'esllavissament de la roca. També just al darrera del pla de falla en aquest punt es visible un punt de roca umbilicada. Una mica més avall d'aquesta casa, s'aprecia un aflorament de guixos al mateix marge de la carretera. A la zona dels Tractets son visibles els estrats invertits creats per la fractura. Altres interessants vistes generals es tenen des de la plaça de l'Escorxador i la gravera. D'altra banda, darrera la Torre es pot observar com la falla ha aixecat els estrats fins a posar-los verticals del tot. Passat el Cardener, a la vall del Borrissol, en una antiga pedrera també es torna a tenir una bona visió d'aquest fenomen geològic, ja que es pot veure com els estrats que formen la paret d'aquesta pedrera han estat seccionats verticalment.

A la riera del Tordell, hi apareix sal gema prop de la superfície (GOMIS, s.d.). Aquesta proximitat salina a l'exterior, i la dissolució interna fa que siguin relativament freqüents els col·lapses o bòfies, consistents en un enfonsament sobtat d'una porció del terreny. S'ha declarat aquest territori com a zona de protecció no explotable per a usos miners, donat que pot implicar perill.