Arxiu Municipal
Súria

Científic/Cultural
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260-Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    María del Agua Cortés Elía. OPC

L’arxiu municipal de Súria conté bona part dels fons que integren el patrimoni documental del municipi. La part més important és la dels fons generats per les diferents administracions municipals al llarg de la història, però també aplega fons d’institucions, fons d'entitats i fons personals, i recull els testimonis documentals que els ciutadans i les entitats locals hi vulguin dipositar.

Està composat per 500 metres lineals de documentació, que ocupen un espai de 80 metres quadrats. El fons té els següents encapçalaments de quadre de classificació: 1. Administració general, 11. Vària, 1.2. Òrgans de govern (llibres d'actes des del 1882), 1.3. Alcaldia, 1.4. Secretaria, 2. Hisenda, 2.1. Patrimoni, 2.2 Comptadoria, 2.3. Tresoreria (llibre de valors independents 1875-1903), 2.4. Fiscalitat, 3. Administració de Justícia, 4. Serveis agropecuaris, 5. Associacions, 6. Beneficència i assistència social, 7. Cultura, 8. Serveis militars i seguretat pública, 9. Població, 10. Eleccions, 11. Església, 12. Indústria i Comerç. Sectors i estadístiques, 13. Instrucció pública, 14. Obres i Urbanisme, 15. Sanitat, 16. Col·leccions facticies. L'entrada 16 del quadre de classificació està composada per Butlletins oficials, legislació i el fons d'imatges dipositat a la Biblioteca Popular de Súria (C/ Tarragona, 17). Hi ha també una col·lecció de treballs d'investigació.

L’Arxiu Municipal de Súria forma part de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010.

L'arxiver honorari és el senyor Josep Reguant i Agut. Segons la seva informació oral, es conserven a l'arxiu documents del segle XII, que no són de Súria.

Essent alcalde Josep Gras, el 1941 i, per solucionar l'endèmic problema econòmic de l'Ajuntament, el nou consistori va vendre tots els documents anteriors a la Dictadura de Primo de Rivera (REGUANT, 1997). Fins l'any 1985 no hi havia cap tipus d'organització ni d'ordenació i va ser inventariat a partir de 1989, pel Sr. Josep Reguant, amb la confecció d'un fitxer-catàleg com a principal instrument de descripció (PONT, 1992).

L'Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010, ha finalitzat l’ordenació, classificació i inventari del fons Josep Graells i Circuns, la donació del qual tingué lloc la passada legislatura, poc després de la mort de Josep Graells (2015), i que va anar a càrrec de Maria Graells i Vilaseca, filla del finat.

Josep Graells fou un important activista cultural de Súria; Regidor de Cultura de l’Ajuntament (1955-1961), fundador de l’entitat Fadrinets del Poble Vell (1953), iniciador del moviment geganter a la vila (1956) i mantenidor del mateix fins a la seva mort, recuperador de les Festes del Poble Vell (1956) i un llarg etcètera d’iniciatives més que han quedat reflectides en el fons que justament s’acaba d’inventariar.

Entre la documentació que integra aquest fons cal destacar la referida a l’entitat dels Fadrinets del Poble Vell; a l’adquisició, restauració i manteniment de diverses parelles de Gegants, a la festivitat del Corpus, al Via Crucis de Sant Salvador, goigs i himnes de sants suriencs i correspondència amb alguns prohoms de la vila. Per sobre de tot, però, cal remarcar un àlbum enquadernat amb pell que conté les signatures de les autoritats i personalitats de la vila dedicades a Melcior Canal, secretari de l’Ajuntament i farmacèutic, per la seva generositat i col·laboració durant l’epidèmia de còlera de 1885.

Els instruments de descripció del fons Josep Graells i Circuns són accessibles a la xarxa per donar a conèixer a la ciutadania el contingut del fons i, d’aquesta manera, poder accedir-hi i consultar-lo.

La donació d’aquest fons ve a sumar-se a les que l’Arxiu Municipal de Súria ha rebut els darrers anys, entre les quals destaquen les de la fàbrica de Cal Jover, (finals del segle XIX-2000); la del poeta Salvador Perarnau (1895-1971), la del fons fotogràfic de Salvador Vila i Sala i M. Rosa Vers i Peralba, (mitjans de la dècada de 1950 a mitjans de la dècada de 2000), la de l’antic grup de colònies El Corriol (1982-2002), el “llibre de notes, 1732” (1732-1820) donat per Rosa Sallés i Peramiquel, la de la Coral Bell Repòs-L’Esplai (1982-2017) i la del Centre d’Esport Súria (1920-2010).

PONT I FERNÁNDEZ, David (1992) "Guia / Inventari de l'Arxiu Municipal de Súria", Dovella, Núms. 43-44, pp. 21-25, Manresa, Associació Cultural Dovella.

REGUANT i AGUT, Josep (1997) Súria. Història en imatges 1894-1975. Col·lecció "Fotografia històrica", núm. 4. Manresa: Angle Editorial, Centre d'Estudis del Bages. Informació oral Josep Reguant i Agut (juny 2000)