Ex-vot de l'entrada del rei Ferràn a Baiona
Montmajor

A l'interior de l'església de Santa Maria de La Torreta.

Neoclàssic
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Aquest ex-vot forma part del conjunt de exvots de l'església de La Torreta. És de dimensions més grans que la resta i és l'únic realitzat sobre tela. Mostra el rei ferran VII (1784-1833) dret en un carro arribant a Baiona. Està envoltat de soldats uniformats. En la part superior hi ha un batalló afusellant a un grup de gent. A la part superior i al centre, hi ha la imatge de la Mare de Déu dins un cercle de flors i envoltada de núvols. L'escena és travessada per una inscripció amb formes sinuoses: "Entrada de Fernando 7º ab traycio de Bonaparte en Bayona. Ultimamen los francesos quedan derrotats per lo exercit dels aliats". És per tant un dessitg del donant de la victòria dels aliats sobre els francesos.

Per entrar a l'església cal demanar que obrin a la casa Can Basora. Actualment l'Àmbit de Recerques del Berguedà està realitzant un inventari de tots els exvots del Berguedà. S'han fotografiat tots els exvots, tot i que es fitxen com un conjunt, excepte el més gran. La pintura és de factura senzilla en general, plana i de colors vius. Hi ha un total de 42 exvots petits.

Els exvots pintats són ofrenes d'agraïment i a la vegada memòria dels fets pels que s'ha implorat ajuda a la Mare de Déu, generalment. Són composicions pictòriques que representen una escena en la que sempre apareix la Verge a la que es demana que intercedeixi a favor de la petició que fa l'interessat; l'exvot es realitza en senyal d'agraïment per la gràcia concedida. És un tipus d'art popular que va ser molt freqüent a partir del segle XV. Aquesta pintura s'enmarca dins la Guerra del Francès, fent referència a l'arbitratge de Napoleó que es resolgué amb la constitució de Baiona al 1808, proclamant José Bonaparte com a rei d'Espanya, motiu que va provocar la guerra.

CARRERAS, J. (1999). "Els exvots pintats de La Torreta". A L'Erol nº63, Dossier: Montmajor, un municipi de sis parròquies. Àmbit de Recerques del Berguedà. Pàgs. 32-35.