Escultura "Onze de Setembre"
Sant Esteve Sesrovires

XXI
    José Antonio González Rodríguez (Gonro)
    Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires / Carrer Major, 8-10
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

Es tracta d'una escultura realitzada per l'escultor sesrovirenc José Antonio González Rodríguez (Gonro). L'escultura "Onze de setembre" està situada a la Plaça de la Coma, plaça urbanitzada en el punt més alt del barri de la Coma, al costat de l'antic dipòsit d'aigua de la població. La peça ha estat realitzada l'any 2008 i està destinada a rebre cada any l'ofrena de flors en el dia de la cel·lebració de la Diada nacional de l'onze de setembre. L'escultura és una peça construïda amb acer Corten de forma quadrangular, la qual porta inscrita a la part superior, a tall de l'escultor, "onze de setembre i l'escut del municipi i, a la part inferior, disposa de 9 espais destinats a rebre l'ofrena floral. Cada espai representa una barra de la bandera catalana o Senyera de manera que, un cop dipositades les flors grogues i vermelles, es configura la imatge de les quatre barres vermelles en fons groc.

L'acer Corten és un material molt utilitzat per l'escultor Gonro, amb el qual ha construït diverses escultures presents en el municipi. L'acer Corten és un tipus d'acer realitzat amb una composició química, que fa que la seva oxidació tingui unes característiques particulars que protegeixen la peça realitzada amb aquest material enfront de la corrossió atmosfèrica, sense perdre pràcticament les seves característiques mecàniques. Des d'un punt de vista artístic, el seu color característic i les seves qualitats químiques són molt valorades pels escultors i arquitectes.