Element escultòric fàbrica Foneria Dàlia
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    La Catalana - Via Trajana, 20

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)
    María del Agua Cortés Elía. OPC

Element escultòric de color blanc. Es tracta d'una flor, concretament d'una Dàlia, un gènere de plantes de la família de les asteràcies, originària de Mèxic. Aquesta flor, no només té relació amb el nom de la fàbrica de foneria, sinó que també és el seu logotip. La fàbrica de foneria Dàlia és un antic taller mecànic en el qual es fabricaven peces industrials i també joguines metàl·liques petites. L'edifici té dues plantes i diversos patis a l'exterior. Des de l'any 1989 la fàbrica no funciona, però tant l'edifici com l'element escultòric es conserven en bon estat i són propietat de l'empresa «TECFISA».

Des de l'any 1989, l'edifici és de propietat de l'empresa «TECFISA»(TÉCNICAS DE LA FUNDICIÓN INYECTADA S.A.L).

Fundació Dàlia S. A. va ser una antiga fàbrica metal·lúrgica. La primera fàbrica de l'empresa es construeix l'any 1921 al barri de Sant Martí de Barcelona, concretament al carrer Passatge de Marqués de Santa Isabel, i era coneguda amb el nom de «I.N.D.A.L.S.A.». Però el seu propietari, Ricard Domènech Nicolau, va haver de tancar-la. L'any 1962, Domènech va decidir construir-ne una de nova a Sant Adrià, entre el camí de La Verneda i Via Trajana, canviant el nom original pel de «Fundición Dalia, S. A.». Aquest nou espai era un taller on s'elaboraven diferents tipus d'elements metàl·lics, des de petites peces fins a la formació de diferents joguets metàl·lics com podien ser cotxes, pistoles, balances, etc.

ASAB UI. 71, exp. 198. ASAB UI. 1020, exp. 19.

Corredor Matheos, J. (1981) La joguina a Catalunya. Ed. 62. P. 173.