Edifici Viguetas Castilla
Sant Adrià de Besòs

Sant Joan Baptista - Carrer Maristany, 123

Santiago Casulleras
    A l'estar desocupat li falta manteniment.
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Edifici industrial de l'empresa "Piezas Moldeada, SA". S'alça als quatre vents i és de planta rectangular. Consta de planta baixa i pis. La coberta és a quatre aigües i de teules àrabs. Les façanes tenen un arrebossat llis, pintat d'un to groguenc i només hi ha una petita motllura de separació entre planta baixa i pis. Les obertures mantenen una simetria a la façana principal, tot i que algunes finestres estan tapiades per evitar vandalisme. Al ser un edifici industrial no destaca cap element ornamental, prioritzant la funcionalitat. Només destaca dos balcons a la planta pis. El local tenia una superfície d'uns 1813,76 m², que es va anant modificant progressivament, i estava situada en una zona de Parc Urbà, que delimitava entre el riu Besòs, terres de conreu, el mar i el ferrocarril de Barcelona a Maçanet.

Es construeix l'any 1947 com una fàbrica de peces prefabricades per a la construcció de bigues, biguetes i tubs centrifugats. Aquesta tenia molta importància a escala nacional perquè construïa les travessies de formigó pel ferrocarril. L'empresa tenia el seu domicili social al carrer Girona núm. 2, de Barcelona, on hi eren la majoria de les oficines, mentre que a Sant Adrià es trobava la fàbrica. L'empresa de construcció s'anomenava «Piezas Moldeadas S. A.», i el seu anagrama era «P.I.M.O.S.A.», tot i que popularment els adrianencs l'anomenaven Viguetas i Castilla, pel fet que les biguetes que fabricaven s'anomenaven així. Segons diverses fonts documentals, la fàbrica va patir diverses modificacions com la de l'any 1953, quan es proposà una ampliació. Uns anys més tard, el 1957, es va voler construir un rafal per millorar les condicions dels treballadors. Aquesta estructura es tractava d'un rafal desmuntable tubular metàl·lic de tipus «Mudus», propi de l'època. Però l'Ajuntament, en diferents informes, va desaprovar la construcció. Finalment, el 1974 es torna a rebutjar una nova proposat d'ampliació, ja que els terrenys en els quals estava edificada la indústria no eren de sol edificable, segons la Llei sobre el Règim del Sòl i l'Ordenació Urbana en l'article 47-2, ja que es tractava d'un Parc Urbà, en qual només es permetien les construccions d'usos culturals o recreatius.

ASAB UI. 30, exp. 110. ASAB UI 1029, exp. 9.