Parc d'esculls submarins
Sant Adrià de Besòs

Enfront de les Tres Xemeneies

XXI
    Administració General de l'Estat
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

El parc d'esculls està situat dins l'aigua, al davant de l'antiga Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs. Consisteix en l'aprofitament d'unes antigues estructures de formigó submarines, situades a poca profunditat, en les quals s'hi ha desenvolupat un biòtop marí particular. Algunes de les espècies viuen en les estructures existents, o les aprofiten per a la posta d'ous i d'altres estan incrustades al substrat. En destaquen les algues brunes i calcàries. També hi ha esponges, hidroïdeus, briozous, poliquets, antozous, crustacis i colònies de tunicats. Un altre tipus de fauna són les estrelles, els ofiuroïdeus i els eriçons de mar així com una gran diversitat de crustacis, pops, sèpies i mol·luscs. La fauna piscícola es troba representada en gran part per besucs, tacons, fadrins, dorades, serrans, escórpores, tords roquers, donzelles, momes, castanyoles, i bavoses. A més de la vida submarina, representada per més de cinc-centes espècies, hi ha una important fauna avícola associada als elements exteriors. Es tracta d'ocells que viuen al delta i que han colonitzat el bloc de formigó de la capçalera dels tubs de refrigeració. També s'hi aturen els ocells migratoris. S'han observat ocells com la gavina corsa o el corb marí emplomallat, motiu pel qual s'ha decidit retirar-ne les parts fèrries i conservar-lo com si es tractés d'una illot.

L'any 1913, amb la construcció de la Central Tèrmica, s'instal·len uns pantalans submarins que permetin captar aigua de refrigeració. Un cop obsolets, l'any 1953 s'abandonen in situ per un nou equip més eficient. Anys després, durant les obres de desmantellament dels pantalans de la Central els professionals de la consultora mediambiental D-nota s'adonen de que al voltant d'aquestes estructures més antigues s'hi ha creat un biòtop. El dia 8 de juny del 2017 se signa un conveni entre Endesa, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l'Ajuntament de Badalona i el Consorci del Besòs, per tal de cedir els pantalans submarins de l'antiga Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs. Aquest fet permetrà conservar les velles estructures sota l'aigua i la creació d'un parc d'esculls artificials en el tram litoral comprés pels termes de Badalona i Sant Adrià de Besòs per tal de recuperar i potenciar la biodiversitat marina, malmesa pels usos industrials. El projecte també contempla la recuperació del front litoral i la promoció de l'educació ambiental.

ALZINA, Josep Rafael; PIULACHS, Mayte (2002). L'agermanament fluvial, dins Sant Adrià de Besòs, història d'un canvi, pp. 174 - 175. Ed. El Punt. Sant Adrià de Besòs. ALZINA, Josep Rafael; PIULACHS, Mayte (2002). La reanimació de les platges, dins Sant Adrià de Besòs, història d'un canvi, pp. 142 - 143. Ed. El Punt. Sant Adrià de Besòs. ALZINA, Josep Rafael; PIULACHS, Mayte (2002). Reconquerint el litoral, dins Sant Adrià de Besòs, història d'un canvi, pp. 126 - 129. Ed. El Punt. Sant Adrià de Besòs. https://consorcibesos.cat/es-crea-un-parc-desculls-artificials-submarins-al-litoral-de-badalona-i-sant-adria-de-besos-aprofitant-el-desmantellament-dels-pantalans-de-lantiga-central-termica/ https://www.ara.cat/societat/recuperacio-fons-mari-antiga-central-termica-Besos-Sant-Adria-projecte-biodiversitat-economia-circular_0_2046395443.html http://www.elpuntavui.cat/territori/article/1163882-el-parc-d-esculls-artificials-de-les-tres-xemeneies-avanca.html https://www.elperiodico.cat/ca/medi-ambient/20170608/pantala-termica-sant-adria-besos-preservara-escull-fauna-marina-6092943 http://www.sant-adria.net/sant-adria-per-temes/alcaldia/noticies/es-crea-un-parc-d2019esculls-artificials-submarins-al-litoral-de-badalona-i-sant-adria-de-besos-aprofitant-el-desmantellament-dels-pantalans-de-l2019antiga-central-termica http://www.diaridesantadria.com/sant-adri%C3%A0-i-badalona-gestionaran-un-parc-desculls-mar%C3%ADtims-al-peu-de-les-tres-xemeneies http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal?_nfpb=true&_pageLabel=detall_noticia&dDocName=AJB083463#wlp_detall_notici