Carrer de Sant Bonaventura
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià Nord - Carrer de Sant Bonaventura

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Habitatges a l'entorn d'un petit carrer sense sortida perpendicular al carrer Major, on té l'accés, a l'alçada de la plaça de l'església. Bàsicament, es tracta de cases de cós, de planta rectangular amb planta baixa i pis. Les cobertes són de teula i a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. La composició de les façanes no és homogènia; però la majoria tenen una única obertura a la planta pis, que pot ser amb balcó o sense. A la planta baixa hi trobem més varietat, ja que algines tenen una o dues obertures, a banda de la porta principal d'accés. Tanca el carrer una casa de construcció més moderna que les altres. A les cantonades amb el carrer major, la tipologia de les cases també varia, segurament perquè es tracta de construccions posteriors, que responen a un nou model d'urbanisme.

Històricament conegut com el carrer d'en Ventureta. Al final del carreró trobem encara un conjunt de cases arreplegades, en una de les quals va viure l'única planxadora que es coneixia a Sant Adrià. També en un d'aquests habitatges, les monges van començar a impartir les seves primeres tasques educatives i docents que feien per a noies joves, com per exemple classes de costura. En l'habitatge que trobem a mà esquerra, hi ha un pati amb un pou que solia utilitzar els veïns. Com anècdota, J. Rovira i Costa explica a una de les seves cròniques, que en aquest carrer es va rodar el film de «La aventurer de Montecarlo», pel·lícula que posteriorment va donar molt de què parlar entre els cineastes espanyols i el públic. Per les referències documentals dels fons custodiats a l'Arxiu Municipal podríem deduir que el carrer es va començar a configurar a mitjans del segle XVIII.

ASAB UI. 1, exp. 11. ASAB. Fons Colomines. UI. 17