Carrer de Nebot
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià Nord - Carrer del Nebot

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Habitatges a l'entorn d'un antic camí que començava pel carrer de Sant Isidre. Actualment l'inici es troba a la plaça de Dalt, continua travessant el carrer d'Andreu Vidal i acaba al passeig de La Pollancreda. La part que conserva millor la tipologia pròpia del carrer és el tram entre el carrer de Sant Isidre i el carrer d'Andreu Vidal. Es tracta de cases de cós, de planta rectangular i que consten de planta baixa i pis. Les cobertes són de teula a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. Les obertures es distribueixen homogèniament, a excepció de modificacions posteriors, amb una porta d'accés a la planta baixa i una finestra lateral. En planta pis, destaca el balcó amb barana de ferro. Algunes tenen un coronament de la façana amb acroteri llis. Els habitatges del carrer de Nebot, 8, 10 i 12, limítrofs amb Santa Coloma de Gramenet, són el conjunt més antics del conjunt. Es troben en l'àmbit de l'antiga sagrera de l'església de Sant Adrià. Les façanes posteriors dels immobles, visibles des del carrer de Sant Joan, són de mamposteria de pedra.

En aquest, trobàvem fa uns quants anys els antics safaretjos de Sant Adrià, on també anaven a netejar els habitants del terme municipal de Santa Coloma, ja que aquest camí està força a prop del municipi colomí.

Forma part dels petits carrerons del nucli antic adrianenc i, com a molts d'aquests, abans hi trobàvem un pou d'aigua neta i clara que usaven els veïns. El seu nom es creu que prové d'un propietari que va viure antigament en una de les cases del carrer. Aquesta especulació la confirma un rebut del 16 d'abril de l'any 1876, en el qual un senyor Francisco Nebot rep per part d'en Joan Ametlla, secretari de l'Ajuntament de Sant Adrià, «la quantitat de setze duros per mitjà anualitat anticipada de la casa de l'Escola i Secretaria que li té arrendada en aquest Poble i que acabarà el 16 d'octubre de l'any actual». És el juliol del 1902, quan, en la llista electoral, el carrer ja figura com a tal: el seu nom oficialment és el del carrer Nebot. Edificis construïts la majoria als anys 1920 i 1930, segons els seus expedients d'obres. Entre els anys 40 i 50 també es van continuar construint habitatges seguint aquesta tipologia i, posteriorment, sobre el 1975, es va construir un bloc de pisos, que va trencar amb l'estètica dels primers edificis.

ASAB UI. 3, exp. 19. ASAB UI. 4, exp. 22. ASAB UI. 8, exp. 49. ASAB UI. 10, exp. 19. ASAB UI. 13, exp. 35. ASAB UI. 14, exp. 11. ASAB UI. 20, exp. 4. ASAB UI. 30, exp. 224. ASAB UI. 1086, exp. 34. ASAB UI. 180, exp. 57. ASAB UI. 10202, exp. 193. ASAB UI. 10219, exp. 50. ASAB UI. 10319, exp. 129.