Carrer de l' Orella
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià Nord - Carrer de l'Orella

.
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Habitatges a l'entorn d'un petit carrer sense sortida, que comença a la plaça de Dalt, just on va començar la urbanització de Sant Adrià del Besòs entorn de l'església. Conjunt de cases que daten aproximadament de finals del segle XIX i que s'agrupen a la banda de llevant del carrer. Són de planta rectangular i consten de planta baixa i pis. Malgrat els seus orígens han patit forces modificacions.

El curiós nom d'aquest carreró prové de la tradició carnissera que s'originava en aquest, ja que fa molts anys era el carrer dels cansaladers de Sant Adrià. Hi podíem trobar diferents establiments dedicats a la cria dels porcs i a la cansaladeria com la botiga del Xic de Calix, famós en la població, o també un cansalader francès que l'anomenaven Asperó, que venia els seus productes a la seva botiga "Tan Terra". Aquests oficis no només configuraven la criança de l'animal sinó també el seu sacrifici i les diferents tasques que comportava aquest, i, finalment, l'elaboració de la carn com a producte llest per consumir, com per exemple les botifarres. Aquestes feines acostumaven a realitzar-se en el mateix carrer, on atreien l'expectació de diferents persones locals, en especial als nens. Per tal d'allunyar els petits d'aquestes tasques, es tirava la punta d'una orella del porc i al nen que la recollia i la tornava se li donaven uns dinerets, acció que es repetia un parell o més de cops fins que tota la mainada deixava de molestar els cansaladers, d'aquí el peculiar nom del carrer. Segons fonts documentals, l'any 1896, en aquest carreró sense sortida, hi havia un pou.

Conjunt de cases que daten aproximadament de finals del segle XIX. Hi ha un informe d'obres d'un habitatge d'aquest carrer, de l'any 1896. Però també existeix un altre document, del 1894, on es manifesta la queixa per la instal·lació d'un canaló de desguàs, que podria confirmar-nos l'època en què es va edificar aquest espai. A més, en el mateix any, trobem que es va fer un inventari de béns del senyor José Casas i Ricart. Gairebé un segle després, el 1974, es realitza la pavimentació provisional dels carrers de la Pau, Orella i del camí d'accés de la plaça de l'Església i el carrer del Nebot.

ASAB UI. 357, exp. 8. ASAB UI. 751, exp. 16. ASAB UI. 818. ASAB UI. 287, exp. 3. ASAB UI. 10471, exp. 6. ASAB UI. 1, exp. 14. ASAB UI. 22, exp. 57. ASAB UI. 36, exp. 66. ASAB UI. 151, exp. 3. ASAB UI. 10307, exp. 26. ASAB UI. 11288, exp. 14.