Plaça de Dalt
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià Nord - Plaça de Dalt

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Conjunt d'edificis situat al nucli més antic de la població, que era antigament coneguda com la plaça del Rei. Es tracta d'un petit espai delimitat pel carrer del Nebot, el carrer Major, la mateixa església parroquial de Sant Adrià i les façanes posteriors de les cases de la plaça de l'església. Les cases, que tenen la façana orientada al nord són les més antigues i són de cós, planta rectangular, consten de planta baixa i pis, amb la coberta de teules a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. En algun cas, aquesta tipologia s'ha vist modificada per reformes posteriors.

Les edificacions s'ubiquen a l'entorn proper de la església de Sant Adrià, a l'espai de l'antiga sagrera parroquial.

Fa molts anys hi havia un pou que servia per abastir d'aigua a tots els veïns del voltant, tot i que després es va cegar i es va col·locar una font que funcionava amb una bomba elevadora i un gros volant, que finalment va ser substituïda per una altra font, actualment inexistent. En aquesta plaça va tenir el 1886 la seva seu la "Societat Recreativa Adrianense", concretament en el número 18, en un pis amb una sala de ball i un cafetí, on més tard, l'any 1915, va crear-se la cooperativa obrera «El Porvenir Adrianense», de la qual Joan Puigneró n'era el president.

ASAB UI. 1, exp. 16. ASAB UI. 32, exp. 87. ASAB UI. 92, exp. 186. ASAB UI. 10206, exp. 292. ASAB UI. 10241, exp. 276.