El Mas Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 675 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'350.

Coordenades:

41.99054
1.97337
414964
4649236
08255-70
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Modern
XV-XVII
Bo
Algunes parts de la tapia i l'arrebossat superior s'han escrostonat.
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 011A00052
Jordi Compte i Marta Homs

El Mas es troba situat a la riba est de la riera de Merlès, enfront del molí del Mas i proper a cal Ferrer. Es tracta d'una casa de planta quadrangular formada per planta baixa, un pis i golfes amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de mitjans carreus de pedra ben treballats disposats en filades regulars a trencajunt i lligats amb poc morter.
La façana principal, orientada al sud-est, presenta a la planta baixa un portal d'arc de mig punt adovellat i una espitllera a l'esquerra. Al primer pis, i sobre el portal, hi ha una finestra emmarcada amb pedra i a la part dreta una porta d'accés que dóna a un porxo d'una estructura annexa, que sobresurt perpendicularment de la façana, construïda amb pedra i obra. A les golfes hi ha una finestra reformada i una finestra emmarcada amb pedra i reformes d'obra.
A la façana nord-est s'hi obren dues finestres a la planta baixa, una de les quals amb brancals de maó, i dues petites obertures entre carreus a mode d'espitllera. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb brancals i ampit de pedra i una amb llinda de fusta i l'altra amb llinda de pedra. A les golfes, sota teulada, s'obren dues finestres de menors dimensions.
A la façana nord-oest, i a la planta baixa, hi ha un accés modern, una finestra i una espitllera esqueixada. Al primer pis s'hi obre una finestra central emmarcada amb brancals i llinda de pedra i ampit motllurat, dos desaigües de pedra i una finestra moderna. A les golfes, parcialment construïdes amb tapia, hi ha una finestra emmarcada amb brancals de pedra i llinda de fusta a la banda dreta i una obertura reformada a la banda esquerra.
La façana sud-oest presenta una antiga arcada de forn, actualment tapiada, a la planta baixa i dues petites obertures entre carreus a mode d'espitllera. Al primer pis s'hi obre una finestra emmarcada amb brancals, llinda i ampit de pedra treballada a la banda esquerra, dues finestres reformades a la part central, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra, actualment tapiada a la banda dreta. A la part superior de la façana hi ha una finestra reformada amb maó i dues petites obertures entre carreus disposades irregularment.

L'estructura d'obra annexada a la façana principal que s'alça fins al primer pis desvirtua la imatge original d'aquest mas documentat ja al segle XV.

El Mas es troba documentat des de 1208, quan era una pertinença de la Catedral de Vic. Apareix també en els fogatges de 1497 i 1553. L'edificació actual va ser reformada en època moderna aprofitant en part l'edifici d'època medieval.

IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.
IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.