Custòdia de l'església parroquial de Santa Magdalena de l'Espelt
Òdena

Exposició Fulgentia d'art religiós a la basílica de Santa Maria d'Igualada

Llei 9/93 del Patrimoni Cultural Català.
    Bisbat de Vic. Santa Maria, 2 - Vic
    Lluís Pedraza i Jordana

Custòdia de metall, argent, vidre i bany d'or, típica de finals del vuit-cents. Les seves mides són: 57 cm d'alçada, 25 cm d' amplada, 13,5 cm de gruix , 1,92 kg de pes 19,5 cm d'amplada de la base. La base és iniciada per una peanya alta, seguida per un cos bombat , reductor i de perfil sinuós, decorat amb relleus pseudo-geomètrics i amb gotes en relleu emmarcades. El cos llis superior de la base, que converteix la secció oval en circular, és decorat amb aplics de l'anyell i pàmpols amb blat. Un bocell perlat inicia el peu. La primera meitat del peu culmina amb un nus de relleus vegetals sobre fons micropunxat, el qual acull una grossa esfera flanquejada per 2 àngels en actitud orant. Sobre l'esfera, un pelicà amb les ales esteses i les seves tres cries. El sol és centrat per l'orifici de l'expositor, emmarcat per motllures de cordó inscrit envoltat al seu torn per un cercle de núvols i querubins. Els raigs són conformats en una làmina, essent feixos de reig rectilinis i desiguals. Una creu trífida culmina el sol. La custòdia de la parròquia de Santa Magdalena de l'Espelt consta a l'Inventari General dels Béns Artístics del Bisbat de Vic amb el número BdV 0001026.00 i a l'Inventari de l'església catòlica amb el número IEC 9332.00.

El 1996 el bisbat de Vic per tal de garantir la correcta identificació, catalogació i guarda del patrimoni artístic, amb la finalitat de donar seguretat, conservació i difusió de l'art religiós de les petites parròquies, moltes vegades desateses (sense rector resident) i per tant vulnerables (edificis sense vigilància), endegà el projecte Accuro per tal d'aplegar aquest valuós patrimoni històrico-religiós a la seu de l'arxiprestat. Fulgentia és el nom de la instal·lació permanent d'art religiós que, en aplicació del projecte Accuro a l'arxiprestat de l'Anoia-Segarra, es va crear a l'església parroquial de Santa Maria d'Igualada, i que va ser inaugurada el dia 1 d'agost de 2008 pel Bisbe de Vic, Romà Casanova. La parròquia de Santa Magdalena de l'Espelt va dipositar aquesta custòdia juntament amb un copó.