Creu de terme de la Gleva
Les Masies de Voltregà

Annex II de la Revisió de les NNSS (15-11-2000)
    sí, IPA
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona.
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

Mesura aproximadament 3,20m d'alçada. Està formada per una base amb diferents motllures, un fust cilíndric llis que acaba en una motllura de bocell, sense capitell, sobre la qual es recolza la creu. A l'anvers de la creu (mirant al camí), al centre, hi ha un alt relleu de la Mare de Déu amb el nen, i unes sanefes de motius florals als braços. Al revers (de cara al santuari), al centre, hi ha un alt relleu de Crist clavat a la creu, i uns medallons decorats amb motius vegetals als braços. En una de les motllures de la base hi ha gravada una inscripció: "família Casacuberta MCMXLV- Christus vincit".

Aquesta creu de terme està situada al peu del santuari, molt a prop d'on passava el camí ral que anava de Barcelona a Puigcerdà. La data de construcció és incerta, però estaria relacionada amb la troballa de la Verge en època medieval. Segurament malmesa durant la Guerra Civil, fou refeta l'any 1945.

PLADEVALL, Antoni (1988). "Santa Maria de la Gleva. Patrona de la Plana de Vic. Història, art i tradició d'un vell santuari marià". Barcelona, Ed. Montblanc-Martin, pp. 18, 152. ERRA, A.; FARRÉS, A. (1992) "Creu de terme", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya: Les Masies de Voltregà. [Consulta: 1 març 2006].