Pont de la Gleva
Les Masies de Voltregà

Racionalisme
    sí, IPA
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona.
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

És un pont de sis arcades, quatre amb trams de volta més amples (centrals), i dues de tram més curt (als extrems). Les arcades estan sostingudes per pilars recoberts per una filada de carreus de pedra regular i polida. Els pilars, al seu torn, estan recolzats sobre unes bases de formigó que s'assenten a la roca del fons del riu. La calçada és asfaltada i de dos carrils i delimitada per una barana de formigó.

El Santuari de la Gleva està situat davant del riu Ter, prop d'una important cruïlla de carreteres que porten a Vic, Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà i Torelló. El Ter es travessava amb barca fins que el 1894 succeí un greu accident en que van morir el barquer i sis persones. Llavors es construí un pont que comunicava per carretera La Gleva i Sant Hipòlit amb Manlleu. Aquest primer pont es destruí el 1939 i es va substituir per una passarel·la provisional que es va endur un aiguat l'any 1940. L'any següent es construí el pont actual.

PLADEVALL, Antoni (1988). "Santa Maria de la Gleva. Patrona de la Plana de Vic. Història, art i tradició d'un vell santuari marià". Barcelona, Ed. Montblanc-Martin, p. 18. ERRA, A.; FARRÉS, A. (1992) "Pont de la Gleva", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya: Les Masies de Voltregà. [Consulta: 1 març 2006].