Rectoria del santuari de la Gleva
Les Masies de Voltregà

  Osona
  Plaça del Santuari, La Gleva. 08508 Les Masies de Voltregà.

  Coordenades:

  42.00338
  2.24123
  437164
  4650430
  Número de fitxa
  08117-57
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Annex II de la Revisió de les NNSS (15-11-2000)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  sí, IPA
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. Plaça Sta. Maria, 1. 08500 Vic
  Autoria de la fitxa
  Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

  Edifici annex al santuari. Té dos pisos i està fet de murs de pedra arrebossada. De la façana principal destaca el portal adovellat i un balcó, que gairebé se li sobreposa, amb brancals de carreus de pedra motllurats. La majoria d'obertures són finestres quadrades, amb els brancals de carreus de pedra ben tallada i uniformes. Les façanes acaben amb una barbacana sostinguda per colls de fusta. La porta adovellada comunica amb una sala que distribueix les dues parts interiors de l'edifici: la rectoria i el seminari. La porta de la rectoria té una llinda on hi ha gravada una data (1820), segurament corresponent a una reforma. Destaquen també una font que consta d'un gran mosaic de rajola vidriada policroma i de tres piques sobre les que hi ha una representació de la Mare de Déu (segles XIX-XX), i un pou de secció circular de parets bombades. L'estructura de ferro forjat que aguanta la politja sosté un marc de ferro que conté un relleu de pedra de la Mare de Déu amb el bou i la pastoreta. Volem destacar l'habitació de la rectoria on s'hi va estar Mossèn Cinto entre el 26 de maig de 1893 i el 10 de maig de 1895. Aquesta habitació constitueix un espai museitzat de clar valor rememoratiu i està obert al públic.

  Aquest edifici fou unit a l'església i remodelat entre els anys 1815-1820. Conserva encara un sector del segle XVII, que consta d'un gran portal adovellat en arc de mig punt que comunica amb la gran entrada coberta amb volta que formava l'antiga hostatgeria del santuari.

  PLADEVALL, Antoni (1988). "Santa Maria de la Gleva. Patrona de la Plana de Vic. Història, art i tradició d'un vell santuari marià". Barcelona, Ed. Montblanc-Martin, pp. 99-100. ERRA, A.; FARRÉS, A. (1992) "Rectoria del Santuari de la Gleva", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya: Les Masies de Voltregà. [Consulta: 1 març 2006].