CRESPELLA / GARLANDA Copons

Anoia
Carrer d'Àngel Guimerà, 6, 08289
427m
08071-176
Patrimoni immaterial
Tècnica artesanal
Inexistent
Fàcil
Altres
Pública
Adriana Geladó Prat

Es tracta d'un tortell de massapà en forma de corona, amb un forat central i la vora ondulada i daurada. A Copons, la crespella s'elabora pels voltants del 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, en motiu de la celebració del ball de la Crespella, en el que antigament els participants ballaven mentre sostenien la coca. Tot i això, la crespella de Copons s'elabora al forn del poble durant pràcticament tot l'any.

En origen, la crespella consistia en una pasta molt esponjosa feta de farina, ous, sucre, raïm o llard de porc, i s'elaborava en aquells pobles de la comarca de l'Anoia que celebraven el ball de la Crespella. Tot i que en l'actualitat el nombre de pobles s'ha reduït, altres municipis de la comarca on també s'elabora són Òdena (el 29 d'abril per Sant Pere Màrtir), Masquefa (el 15 de maig per Sant Isidre Llaurador) o els Hostalets de Pierola ( el 10 de juliol per Sant Cristòfol), entre d'altres.