Cal Forner / Cal Croel
Copons

Carrer d'Àngel Guimerà, 6, 08289
    Al bell mig del nucli urbà, davant de l'ajuntament

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta rectangular, format per dos cossos adossats, amb les cobertes de teula àrab de dues vessants i els careners paral·lels a la façana principal. També compta amb una terrassa superior. Està distribuït en soterrani, planta baixa, dos pisos i golfes. La façana principal, orientada al carrer d'Àngel Guimerà, compta amb un portal d'accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra escairats i la llinda plana. Les obertures dels pisos superiors han estat reformades i són totes de les mateixes característiques: rectangulars i amb els emmarcaments arrebossats. Al primer pis es corresponen amb tres finestrals amb sortida a tres balcons simples. A la segona planta el balcó es repeteix, tot i que és de mides inferiors. La resta d'obertures del parament es corresponen amb simples finestres amb els ampits de pedra motllurats. Les altres façanes de la construcció estan orientades al tram empedrat que enllaça amb les escales que pugen a l'església i al carrer de Vilanova. Ambdós paraments presenten obertures rectangulars reformades, amb els emmarcaments arrebossats. De la façana orientada al carrer de Vilanova destaca el portal d'accés, emmarcat amb carreus de pedra, i la llinda gravada d'una finestra, amb les inicials "J.J" i l'any 1908. La construcció està rematada per un ràfec decorat amb motius geomètrics de color teula i blanc, sostingut amb mènsules i llates de fusta. Alhora deixa l'aparell de l'obra vist, format per pedres desbastades de diverses mides disposades en filades regulars.

El ràfec de l'edifici principal, que està decorat amb motius geomètrics (romboïdals) de color teula i blanc, es pot observar en d'altres edificis dels carrers de Vilanova i de Pere Palomas.

Durant la segona meitat del segle XVIII, com a conseqüència del increment de noves construccions, es va anar configurant la futura estructura urbana del municipi, amb la creació de nous carrers i la consolidació i allargament d'altres, com per exemple el carrer Major que acabà desembocant en l'actual carrer d'Àngel Guimerà. De la zona on s'ubica la casa sabem que l'any 1770 s'obrí el camí que anava al campanar i que el 1790 es construiren les escales que en origen pujaven des del carrer Major fins a l'església. Sembla probable doncs que la construcció de la casa succeís durant la segona meitat del segle XVIII. La casa es coneix amb el nom de cal Forner per l'ofici del propietari. Anteriorment també fou coneguda per cal Ramon Lluïsa i per ca la Nuri (nom de l'esposa de l'anterior forner). Abans de ser una fleca, a l'edifici s'hi ubicava una barberia i també una fonda, coneguda amb el nom de cal Croel. Actualment, en el forn s'elabora la crespella o garlanda típica del ball del mateix nom, que es celebra a la vila per la Festa Major de Sant Sebastià, pels voltants del 20 de gener.

MUÑOZ, Natàlia (2003). "Renoms de Copons: el carrer Vilanova". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 16, p. 17. MUÑOZ, Natàlia (2005). "Renoms de Copons: el carrer d'Àngel Guimerà". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 19, p. 17. MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 31, 33.