Cova Alta o del Pou
Carme

  Anoia
  Les Esplugues
  Emplaçament
  Al costat dret de la Riera de Carme, a la cinglera del Balç de les Roquetes.

  Coordenades:

  41.5322
  1.63648
  386252
  4598737
  Número de fitxa
  08048 - 12
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Neolític
  Estat de conservació
  Dolent
  Ha sofert molts espolis al llarg de finals del segle XIX i el segle XX.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, CC. AA. 7708
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08047A00300154
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Juntament amb la Cova dels Ossos, la Cova del Cavall i la Cova del Bressol, la Cova Alta o del Pou forma part d'un conjunt de quatre coves naturals amb restes arqueològiques ubicades a la paret travertínica quaternària de Les Esplugues de Carme anomenada també Balç de les Roquetes. La cova està situada entre la cova dels Ossos i la del Bressol, al costat dret de la riera de Carme i a uns 12 metres per damunt del seu tàlveg. Antigament s'hi accedia per un senderó que avui està pràcticament perdut.
  La cavitat conserva molt poc sediment sense remoure i no s'hi aprecia material arqueològic superficial. Segons relata Amador Romaní en el seu "Atles", a la cova s'hi va recollir ceràmica, còdols, destrals polides, óssos de cérvol i una destral de pedra verda (variscita?), material que actualment roman extraviat. Es fa impossible saber si fou lloc funerari o d'habitació, però ateses les seves característiques i els paral·lels observats en les cavitats veïnes, sembla que el més probable és que es tracti d'una cova sepulcral prehistòrica. Per altra banda, si es pogués comprovar la troballa de la destral de pedra verda trobada a principis del segle XX, molt probablement podríem comprovar que es tracta d'una peça de variscita, la qual ens remetria a les mines neolítiques de Gavà i ens permetria una aproximació cronològica al jaciment. De fet, el mateix Romaní ja va catalogar aquesta cova dins del Neolític Final.

  El capelladí Amador Romaní va visitar la cova del Bressol l'any 1905, segons consta al seu "Atles", on també es relata que el Pare Calonge ja havia explorat el lloc l'any 1885.

  ALMAGRO, Martín; SERRA RÀFOLS, José de C.; COLOMINAS, José (1945): Carta Arqueològica de España: Barcelona, CSIC, Madrid.
  ENRICH, J. (1984): "Cova Alta o del Pou", Carme (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.
  ROMANÍ GUERRA, Amador (1905-1913): Atles, edició facsímil impresa l'any 1995, Capellades.