Cova del Cavall
Carme

  Anoia
  Les Esplugues
  Emplaçament
  A la dreta de la Riera de Carme, a la cinglera del Balç de les Roquetes, a l'E de la Cova dels Ossos

  Coordenades:

  41.53235
  1.63678
  386277
  4598753
  Número de fitxa
  08048 - 10
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Neolític
  Estat de conservació
  Dolent
  Ha sofert molts espolis al llarg de finals del segle XIX i el segle XX.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, CC. AA. 7706
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08047A00300154
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Juntament amb la Cova dels Ossos, la Cova del Bressol i la Cova Alta o del Pou, la Cova del Cavall forma part d'un conjunt de quatre coves naturals amb restes arqueològiques ubicades a la paret travertínica quaternària de Les Esplugues de Carme anomenada també Balç de les Roquetes. De les quatre, és la cavitat més situada a l'est. Està a uns 5 metres per sobre del tàlveg de la riera de Carme. Es tracta d'una cova natural d'habitació, sense estructures, que mesura uns 8 metres de boca, 3 metres d'alt i uns 5 metres de profunditat. Conserva sediment al seu interior.
  Les poques mencions sense descripció que es tenen del material recollit a l'interior d'aquesta cova no permeten fer cap atribució cronològica, però és molt probable que es tracti d'algun moment no especificat de la Prehistòria. Segons Amador Romaní, es tractaria d'una cova del Neolític Final (ROMANÍ, 1905), però es tracta d'una afirmació que, sense el recolzament de la conservació, descripció o dibuix del material arqueològic aparegut ara fa més d'un segle, resulta de difícil comprobació.

  Amador romaní visità la cova abans de 1905 i, segons narra en el seu quadern de notes, hi recollí abundant ceràmica, còdols i ossos de cavall, sense més especificacions (ROMANÍ, 1905). Justament, la troballa d'ossos d'èquids donà nom a la cova.

  ENRICH HOJA, J. (1984): "Cova del cavall", Carme (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.
  ROMANÍ GUERRA, Amador (1905-1913): Atles, edició facsímil impresa l'any 1995, Capellades.