Cova del Cavall
Carme

    Anoia
    Les Esplugues
    Emplaçament
    A la dreta de la Riera de Carme, a la cinglera del Balç de les Roquetes, a l'E de la Cova dels Ossos

    Coordenades:

    41.53235
    1.63678
    386277
    4598753
    Número de fitxa
    08048 - 10
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Neolític
    Estat de conservació
    Dolent
    Ha sofert molts espolis al llarg de finals del segle XIX i el segle XX.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, CC. AA. 7706
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08047A00300154
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

    Juntament amb la Cova dels Ossos, la Cova del Bressol i la Cova Alta o del Pou, la Cova del Cavall forma part d'un conjunt de quatre coves naturals amb restes arqueològiques ubicades a la paret travertínica quaternària de Les Esplugues de Carme anomenada també Balç de les Roquetes. De les quatre, és la cavitat més situada a l'est. Està a uns 5 metres per sobre del tàlveg de la riera de Carme. Es tracta d'una cova natural d'habitació, sense estructures, que mesura uns 8 metres de boca, 3 metres d'alt i uns 5 metres de profunditat. Conserva sediment al seu interior.
    Les poques mencions sense descripció que es tenen del material recollit a l'interior d'aquesta cova no permeten fer cap atribució cronològica, però és molt probable que es tracti d'algun moment no especificat de la Prehistòria. Segons Amador Romaní, es tractaria d'una cova del Neolític Final (ROMANÍ, 1905), però es tracta d'una afirmació que, sense el recolzament de la conservació, descripció o dibuix del material arqueològic aparegut ara fa més d'un segle, resulta de difícil comprobació.

    Amador romaní visità la cova abans de 1905 i, segons narra en el seu quadern de notes, hi recollí abundant ceràmica, còdols i ossos de cavall, sense més especificacions (ROMANÍ, 1905). Justament, la troballa d'ossos d'èquids donà nom a la cova.

    ENRICH HOJA, J. (1984): "Cova del cavall", Carme (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.
    ROMANÍ GUERRA, Amador (1905-1913): Atles, edició facsímil impresa l'any 1995, Capellades.