Cova del Bressol
Carme

  Anoia
  Les Esplugues
  Emplaçament
  Al costat dret de la Riera de Carme, a la cinglera del Balç de les Roquetes.

  Coordenades:

  41.53215
  1.63641
  386246
  4598731
  Número de fitxa
  08048 - 11
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Estat de conservació
  Dolent
  Ha sofert molts espolis al llarg de finals del segle XIX i el segle XX.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, CC. AA. 7707
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08047A00300154
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Juntament amb la Cova dels Ossos, la Cova del Cavall i la Cova Alta o del Pou, la Cova del Bressol forma part d'un conjunt de quatre coves naturals amb restes arqueològiques ubicades a la paret travertínica quaternària de Les Esplugues de Carme anomenada també Balç de les Roquetes. Aquesta cova natural es situa al costat dret de la riera de Carme, a una 11 metres per damunt del seu tàlveg, entre la cova Alta i la cova dels Forats (aquesta última sense restes d'ocupació antròpica). Antigament s'hi accedia per un senderó que avui està pràcticament perdut. La del Bressol és la cova amb restes arqueològiques situada més a l'oest de les que formen el conjunt del Balç de les Roquetes. Actualment no s'hi aprecia cap tipus de resta arqueològica en superfície, i només es té constància genèrica de la troballa d'una punta de sílex cap a principis del segle XX. Segons els arqueòlegs que van realitzar la carta arqueològica de la comarca de l'Anoia entre els anys vuitanta i noranta del segle XX, és probable que encara quedi algun paquet de sediment no remogut que podria aportar informació en el cas que s'hi realitzessin excavacions arqueològiques. Es fa impossible saber si fou lloc funerari o d'habitació, però ateses les seves característiques i els paral·lels observats en les cavitats veïnes, sembla que el més probable és que es tracti d'una cova sepulcral prehistòrica.

  El capelladí Amador Romaní va visitar la cova del Bressol l'any 1905, segons consta al seu "Atles". En aquesta època, el propietari de la cova, Sr. Torrelles, hi havia recollit una punta de sílex i Romaní referència aquesta troballa, sense donar cap més detall, per la qual cosa es fa impossible concretar la cronologia del jaciment dins de la Prehistòria.

  ALMAGRO, Martín; SERRA RÀFOLS, José de C.; COLOMINAS, José (1945): Carta Arqueològica de España: Barcelona, CSIC, Madrid.
  ENRICH, J. (1984): "Cova del bressol", Carme (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.
  ROMANÍ GUERRA, Amador (1905-1913): Atles, edició facsímil impresa l'any 1995, Capellades.