Conjunt carrer Creu Real i carrer Ample Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Carrers Creu Real i carrer Ample
  Centre urbà
  123

  Coordenades:

  41.54621
  1.89444
  407792
  4599984
  08147-188
  Patrimoni immoble
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  XIV-XX
  Bo
  Legal
  Pla Especial de Protecció d'Olesa de M (14/06/94)
  Obert
  Social
  Pública
  Ajuntament d'Olesa de Montserrat i propietaris diversos. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
  Jordi Piñero Subirana

  Conjunt dels carrers Creu Real i carrer Ample, que formen part del nucli d'origen baix-medieval de la vila d'Olesa, tot i que substancialment transformats en els anys posteriors. Actualment hi trobem un conjunt de cases destinades a habitatges on hi destaquen la uniformitat de volums, la composició de les façanes i, com a característica plural de moltes d'elles, els arcs de pedra dels portals d'entrada, que creen un vial interessant en direcció cap a la capella de Santa Oliva, patrona de la vila. Destaquen com a edificis del conjunt del carrer Creu Real els núms. 18 (Cal Puigjaner), 19 i 25. En aquest darrer habitatge, on es conserva l'arc de pedra del portal d'entrada en molt bon estat, es diu que hi va néixer en Jaume d'Olesa, personatge històric de la Vila. Del carrer Ample destaquen cal Pel·la i tota una sèrie d'edificis clàssics de mitjans i finals del segle XIX que tenen com a característica comuna el fet de tenir balcons i reixes treballades a les finestres de la planta baixa.

  Olesa va anar creixent des del nucli originari de la sagrera en cercles concèntrics. Al segle XIV, arran del decret de Pere III el Cerimoniós, com moltes poblacions catalanes construeix una muralla més àmplia que inclou els nous barris que havien sorgit. Aquest nou recinte constava probablement dels portals del Coscoll, de les Hortes (a la plaça de les Fonts) i un altre que hi havia al carrer Hospital. Els carrers Ample i de la Creu Reial formaven part d'aquest nucli baix-medieval i les seves cases devien constituir el límit oriental del recinte. En els segles posteriors el recinte s'amplià i va quedar amb els 4 portals més coneguts: el de Santa Oliva (en el camí ral que venia de Vacarisses i Terrassa), el de can Carreras (documentat per primera vegada el 1548 i situat al final del carrer de l'Església), el de les Hortes, i el d'en Coscoll (documentat per primera vegada el 1560 i situat al final i a l'esquerra de dit carrer). Possiblement hi havia un cinquè portal, però no se sap amb certesa.

  GONZÁLEZ BASCHWITZ, José; OBRADORS, Xavier (2006). Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic d'Olesa de Montserrat. Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Fitxa C-02
  MAURI, Alfred (2010). L'origen del nucli antic: la sagrera d'Olesa de Montserrat. Quaderns d'Olesa, Ajuntament d'Olesa de Montserrat.