Creu Real
Olesa de Montserrat

XV-XVIII
    Conservat molt fragmentàriament.
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    Jordi Piñero Subirana

Fragment del fust de la creu de terme coneguda com a Creu Reial, actualment conservada al Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. La part conservada mesura 1,55 metres. Es pot deduir que es tractava d'una columna pedra, de planta octogonal i de superfície llisa. La secció octogonal, es converteix en estrellada en el tram superior de la columna.

No sabem com era la creu ni el lloc exacte on estava emplaçada. Probablement va ser enderrocada al construir unes cases al cantó esquerre del porxo de Santa Oliva, a començament del segle XVIII. L'any 1983 el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà va descobrir en una de les cases esmentades, encastat en una paret, part d'un fust de pedra aprofitat com a material de reompliment. Aquest fust es va identificar amb la creu que donà nom al carrer de la Creu Real. El mot Real ve determinat per la situació, al peu del camí reial que anava cap a Terrassa i Vacarisses. Les primeres notícies documentals de la Creu Reial daten de l'any 1548 i s'allarguen fins el segle XVIII.

MORERA, Jaume (1992). "Les creus de terme", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 53 (octubre)