Compartiment central d'un retaule dedicat a Sant Antoni Abat al MEV
Copons

XV
    Lluís Borrassà
    Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus (DOGC 1367, 14-11-1990)
    Museu Episcopal de Vic/Bisbat de Vic
    Adriana Geladó Prat

Compartiment central d'un antic retaule dedicat a Sant Antoni Abat, actualment dipositat al Museu Episcopal de Vic (MEV). Es tracta d'una peça feta amb la tècnica de la pintura al tremp, sobre un tauler de fusta rectangular de 121cm d'alçada per 56cm d'amplada, amb el marc inclòs. La imatge central correspon a Sant Antoni Abat de peu dret damunt d'una tarima de fusta de planta hexagonal. Aquesta tarima està col·locada damunt d'un paviment geomètric de color vermell, separat de la paret mitjançant un sòcol decorat. El fons és daurat, està decorat amb motius vegetals i presenta un arc rebaixat ornamentat amb arquets, que cobreix la imatge central. El sant, que porta una aureola daurada, va vestit amb un hàbit de monjo amb caputxa de color negre i una gorra marró. Porta en una mà un llibre (probablement la Bíblia) i en l'altra el bàcul daurat. L'emmarcament de la peça, tot i que incomplert, conserva restes d'imatges pintades i força acolorides.

Lluís Borrassà va pintar aquest retaule durant el primer quart del segle XV. Tot i que la peça ingressà al Museu Episcopal de Vic (MEV) amb anterioritat a l'any 1893 (sense conèixer els detalls d'aquest ingrés), procedia de l'església parroquial de Santa Maria de Copons. Per la factura i les línies que el composen, es creu que és una obra primerenca de l'artista gironí.

GUDIOL I RICART, Josep (1953). Borrassà. Barcelona: Instituto Ametller de Arte Hispánico, p. 49-50. MERCADAL I SEGURA, Elisenda (2004). "Retaules gòtics". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 17, p. 4-5. ORTÍNEZ VIVES, Jaume (2011). "El retaule de Copons i d'altres peces". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 32, p. 5.