Relíquia de Sant Sebastià
Copons

  Anoia
  Carrer de Vilanova, 1-Plaça de l'Església, 08289
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà, al Pla de Missa
  432m

  Coordenades:

  41.63671
  1.51896
  376647
  4610501
  Número de fitxa
  08071-157
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Parròquia de Santa Maria de Copons/Bisbat de Vic
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Relíquia de Sant Sebastià situada a la sagristia de l'església parroquial de Santa Maria de Copons. Es tracta d'una relíquia del sant dipositada al interior d'un relicari daurat profusament decorat. El relicari presenta un peu de planta hexagonal lobulat, que sosté el receptacle ovalat que alberga la relíquia en sí. La part davantera d'aquest receptacle, protegida amb un vidre, presenta un fons blanc en el que s'encasta la peça que conté la relíquia. Compta amb una petita cartel·la en la que es pot llegir: "S. SEBAST. MIL.". Emmarcant aquest receptacle hi ha dos àngels vestits que, entre d'altres objectes, sostenen una palma. Tota la peça està decorada amb volutes i relleus de temàtica vegetal. I a la part superior del relicari, coronant-lo, hi ha una creu llatina.

  Antigament ja s'havien venerat relíquies de Sant Roc i de Sant Sebastià a l'església parroquial de Santa Maria de Copons. Amb la Guerra Civil (1936-1939), però, aquestes relíquies es perderen, juntament amb tota la imatgeria del temple. Finalitzada la guerra, tant les relíquies com altres peces, foren restituïdes gràcies als donatius de particulars i a col·lectes populars. En aquest període, les relíquies es guardaven juntes en un únic relicari que fou robat durant els anys 80 del segle XX. Tot i això, entre els anys 1990 i 2000, el rector de la parròquia mossèn Aribau aconseguí portar una altra relíquia de Sant Sebastià a la vila. L'adoració d'aquesta relíquia es fa després de la missa de la Festa Major d'hivern en honor al sant, pels voltants del 20 de gener.

  MUÑOZ PALLARÈS, Carles (2013). "Sant Sebastià". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 35, p. 6-7. MUÑOZ PALLARÈS, Carles (2013). "Sant Roc". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 36, p. 6-7.