Relíquia de Sant Sebastià
Copons

Carrer de Vilanova, 1-Plaça de l'Església, 08289
    Al bell mig del nucli urbà, al Pla de Missa

Parròquia de Santa Maria de Copons/Bisbat de Vic
    Adriana Geladó Prat

Relíquia de Sant Sebastià situada a la sagristia de l'església parroquial de Santa Maria de Copons. Es tracta d'una relíquia del sant dipositada al interior d'un relicari daurat profusament decorat. El relicari presenta un peu de planta hexagonal lobulat, que sosté el receptacle ovalat que alberga la relíquia en sí. La part davantera d'aquest receptacle, protegida amb un vidre, presenta un fons blanc en el que s'encasta la peça que conté la relíquia. Compta amb una petita cartel·la en la que es pot llegir: "S. SEBAST. MIL.". Emmarcant aquest receptacle hi ha dos àngels vestits que, entre d'altres objectes, sostenen una palma. Tota la peça està decorada amb volutes i relleus de temàtica vegetal. I a la part superior del relicari, coronant-lo, hi ha una creu llatina.

Antigament ja s'havien venerat relíquies de Sant Roc i de Sant Sebastià a l'església parroquial de Santa Maria de Copons. Amb la Guerra Civil (1936-1939), però, aquestes relíquies es perderen, juntament amb tota la imatgeria del temple. Finalitzada la guerra, tant les relíquies com altres peces, foren restituïdes gràcies als donatius de particulars i a col·lectes populars. En aquest període, les relíquies es guardaven juntes en un únic relicari que fou robat durant els anys 80 del segle XX. Tot i això, entre els anys 1990 i 2000, el rector de la parròquia mossèn Aribau aconseguí portar una altra relíquia de Sant Sebastià a la vila. L'adoració d'aquesta relíquia es fa després de la missa de la Festa Major d'hivern en honor al sant, pels voltants del 20 de gener.

MUÑOZ PALLARÈS, Carles (2013). "Sant Sebastià". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 35, p. 6-7. MUÑOZ PALLARÈS, Carles (2013). "Sant Roc". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 36, p. 6-7.