Gegants de Copons
Copons

  Anoia
  Carretera de Ponts, s/n, 08289
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà, davant del bar i de la piscina municipals
  430m

  Coordenades:

  41.63632
  1.51927
  376672
  4610457
  Número de fitxa
  08071-158
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Doble parella de gegants que representen alguns dels trets identitaris de la població de Copons, en diferents moments de la història. La parella antiga està formada per la Roseta i en Ramon. La geganta Roseta, amb un pes de entre 35 i 40 kg i una alçada de 332 cm, va vestida de pubilla catalana, porta un ramillet a la mà i una banda amb la senyera i el nom que la identifica. El gegant Ramon, al seu torn, amb un pes similar al de la geganta i una alçada de 360 cm, va vestit d'hereu pagès i porta pantalons, un tret força peculiar en aquestes figures. La nova parella de gegants de Copons està formada pel sr. Emmanuel Vidal i Pujol, negociant del Copons del segle XVIII, i la seva muller Raimunda Vidal i Roca. Ambdós van vestits a la moda de l'època, tenint en compte que es tracta d'una família benestant. El gegant té un pes de entre 35 i 40kg, amida uns 340 cm d'alçada i porta un llibre a la mà. La geganta, en canvi, compta amb un pes similar al de la resta, una alçada de 330 cm i sosté un mocador de puntes a la mà. Quan surt de cercavila se li col·loca una mantellina negra al cap.

  El primer gegant de Copons fou bastit l'any 1978 per la Mª Rosa Valls, l'Alba Franquet i en Jaume Closa, amb l'ajuda d'un grup d'infants i alguns veïns del poble. Li deien "el lleig" per la seva aparença física, però en realitat es tractava d'un gegant molt bàsic fet amb materials reciclables. Desconeixem la sort que va córrer aquest gegant. La geganta Roseta fou construïda l'any 1979 per Rosa M. Valls, Montserrat Galí i Manel Tudó, amb l'ajuda de diversos veïns del poble. Ballà per primer cop durant la Festa Major d'estiu del mateix any. En les cercaviles on participava, se la presentava com a una pubilla que buscava hereu. Posteriorment, l'any 1986 es construí la seva parella, el gegant Ramon. Se'n encarregà la Lourdes Senties, amb la col·laboració d'alguns veïns de Copons. Aquesta parella de gegants simboliza el passat original de la vila, dedicat a la terra i a la pagesia. Pel que fa a la nova parella de gegants, cal dir que foren bastits l'any 2005 pel sr. Josep Manel Casserras Solé, del taller d'escultura Casserras de Solsona. La confecció dels vestits correspon a la modista Antònia Tarrés i a la cosidora Dolors Rotxés, del mateix taller. La parella fa referència a l'etapa de màxima esplendor del poble, identificada amb una de les famílies benestants de negociants que comerciaven amb la resta de la península. De fet, els personatges que representen foren reals, estan documentats i foren seleccionats per la historiadora Assumpta Muset, que en feu l'estudi. La presentació oficial de la parella es va fer durant els actes de la V Fira de Traginers i Negociants de Copons, el mes de setembre de l'any 2005. El seus padrins de bateig foren els gegants Roseta i Ramon de Copons,i anaven acompanyats pels gegants d'Esparreguera també. Totes dues parelles participen en les festes majors que s'organitzen al poble (la d'estiu pel 16 d'agost i la d'hivern pel 20 de gener), així com en alguns cercaviles que organitzen altres pobles de la comarca. Es guarden a la sala polivalent del municipi, davant de la rectoria.

  GALÍ SEGUÉS, Montserrat (2010). "Parlem de gegants-2". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 30, p. 6-7. GUDAYOL, Mònica (1997). "Belles tradicions". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 3, p. 4. MAS RIERA, Carles (2005). "Trobada de gegants i capgrossos a Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 19, p. 19. MERCADAL SEGURA, Elisenda (2006). "Bateig dels gegants negociants de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 21, p. 8. MERCADAL, Elisenda; MÚNERA, Teresa (2013). Fitxes tècniques per l'Arxiu d'imatgeria de la comarca de l'Anoia. Copons: [inèdit]. MORENO, Teresa (2006). "Taller d'escultura Casserras, Solsona". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 21, p. 8. MUSET PONS, Assumpta (2006). "Història dels gegants negociants de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 21, p. 9.