Bestiari de Copons
Copons

  Anoia
  Carretera de Ponts, s/n, 08289
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà, davant del bar i de la piscina municipals
  427m

  Coordenades:

  41.63652
  1.51869
  376624
  4610480
  Número de fitxa
  08071-159
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Bestiari de la vila de Copons format per una cuca fera i un drac blanc. La cuca està formada per un cap decorat amb un mosaic de diversos colors, amb unes banyes curtes i els ulls penjant. Al interior, un parell d'infants de peu dret la guien. El cos està format per un tub confeccionat amb diversos trams de tela de diferents colors, al interior del qual es col·loquen els nens ajupits per fer el cercavila. El drac, al seu torn, és de petites dimensions i va col·locat damunt del cap del portador. És de color blanc, amb els ulls blaus i diverses cintes i avaloris de diferents tonalitats, que el decoren.

  La Cuca fa referència a una cuca fera construïda l'any 1978 per la Montserrat Galí, en Manel Tudó i l'ajuda de diversos veïns del municipi. Ja d'inici fou concebuda perque la poguessin portar els nens del poble. En origen es tractava d'un gran cércol de troncs flexibles de ribera, amb paper encolat i tires d'un llençol vell. L'any 2002, la figura fou restaurada i decorada amb l'acolorit mosaic que la carcateritza, en referència a l'Any Gaudí que es celebrava en aquell període. Tot i això, es conservaren els ulls penjats característics de la cuca de Copons. La cuca balla durant les festes majors de Copons i en alguns cercaviles organitzats pels pobles dels voltants. Pel que fa al Drac, cal dir que fou bastit l'any 2012 per Gaspar Rica, amb l'ajuda de diversos veïns de la població. Durant el mes de juliol es va dur a terme el taller "Construïm el Drac Blanc de Copons". Està fet de materials reciclats com cinta de pintor, ampolles de plàstic, cola i diaris. El drac es va estrenar a la cercavila de la Festa Major d'estiu de l'any 2012, i cada any balla per les festes majors. Ambdues figures es guarden a la sala polivalent del municipi.

  GALÍ SEGUÉS, Montserrat (2010). "Parlem de gegants-2". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 30, p. 6-7. MERCADAL SEGURA, Elisenda (2013). "El Drac Blanc de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 35, p. 19. MERCADAL, Elisenda; MÚNERA, Teresa (2013). Fitxes tècniques per l'Arxiu d'imatgeria de la comarca de l'Anoia. Copons: [inèdit]. NAVARRO, Marta (2002). "L'Elena i la cuca fera". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 14, p. 17.