Bestiari de Copons Copons

Anoia
Carretera de Ponts, s/n, 08289
Al bell mig del nucli urbà, davant del bar i de la piscina municipals
427m

Coordenades:

41.63652
1.51869
376624
4610480
08071-159
Patrimoni moble
Objecte
Contemporani
Popular
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Lúdic
Pública
Ajuntament de Copons
Adriana Geladó Prat

Bestiari de la vila de Copons format per una cuca fera i un drac blanc. La cuca està formada per un cap decorat amb un mosaic de diversos colors, amb unes banyes curtes i els ulls penjant. Al interior, un parell d'infants de peu dret la guien. El cos està format per un tub confeccionat amb diversos trams de tela de diferents colors, al interior del qual es col·loquen els nens ajupits per fer el cercavila. El drac, al seu torn, és de petites dimensions i va col·locat damunt del cap del portador. És de color blanc, amb els ulls blaus i diverses cintes i avaloris de diferents tonalitats, que el decoren.

La Cuca fa referència a una cuca fera construïda l'any 1978 per la Montserrat Galí, en Manel Tudó i l'ajuda de diversos veïns del municipi. Ja d'inici fou concebuda perque la poguessin portar els nens del poble. En origen es tractava d'un gran cércol de troncs flexibles de ribera, amb paper encolat i tires d'un llençol vell. L'any 2002, la figura fou restaurada i decorada amb l'acolorit mosaic que la carcateritza, en referència a l'Any Gaudí que es celebrava en aquell període. Tot i això, es conservaren els ulls penjats característics de la cuca de Copons. La cuca balla durant les festes majors de Copons i en alguns cercaviles organitzats pels pobles dels voltants. Pel que fa al Drac, cal dir que fou bastit l'any 2012 per Gaspar Rica, amb l'ajuda de diversos veïns de la població. Durant el mes de juliol es va dur a terme el taller "Construïm el Drac Blanc de Copons". Està fet de materials reciclats com cinta de pintor, ampolles de plàstic, cola i diaris. El drac es va estrenar a la cercavila de la Festa Major d'estiu de l'any 2012, i cada any balla per les festes majors. Ambdues figures es guarden a la sala polivalent del municipi.

GALÍ SEGUÉS, Montserrat (2010). "Parlem de gegants-2". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 30, p. 6-7. MERCADAL SEGURA, Elisenda (2013). "El Drac Blanc de Copons". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 35, p. 19. MERCADAL, Elisenda; MÚNERA, Teresa (2013). Fitxes tècniques per l'Arxiu d'imatgeria de la comarca de l'Anoia. Copons: [inèdit]. NAVARRO, Marta (2002). "L'Elena i la cuca fera". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 14, p. 17.