Retaule de Sant Pere
Copons

Nucli de Sant Pere de Copons, 08289
    Al nord-est del nucli urbà de Copons, al nucli de Sant Pere de Copons o Comalats

Parròquia de Santa Maria de Copons/Bisbat de Vic
    Adriana Geladó Prat

Retaule format per tres carrers verticals, dos cossos horitzontals i una predel·la, amb un gran sòcol format per un tauler rectangular emmarcat i dues repises en gradació. Els carrers estan separats per pilastres estriades que presenten els basaments decorats amb un rombe central, i estan rematades per capitells motllurats. Aquests basaments formen part de la predel·la del retaule, juntament amb tres cassetons rectangulars. Al seu torn, els cossos estan dividits per una motllura horitzontal que integra els capitells de les pilastres verticals. El cos inferior consta de tres fornícules d'arc de mig punt. La central és més gran que les laterals, i integra la imatge de Sant Pere amb un llibre i les claus a la mà. El cos superior, en canvi, compta amb una única fornícula central d'arc de mig punt, que alberga una placa amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Als laterals hi ha dos quadres que no formen part del retaule original. Corresponen a les imatges de Jesús i de la Verge amb el nen a la falda. El retaule està coronat amb un atri de perfil ondulant amb les claus de Sant Pere pintades al centre. La peça combina dues tonalitats diferents de color marró amb el color verd.

Tenim notícia que l'any 1889 es va reformar tota la coberta de la capella de Sant Pere de Copons, i també va ser el moment en el que es va edificar l'envà que separa la nau de l'absis original, i on es troba situat el retaule.