Col·lecció-Museu Etnològic del Centre Excursionista de Vallirana
Vallirana

A cal Capellades, seu del Centre Excursionista de Vallirana

Col·lecció
    Neolític
    Centre Excursionista de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Col·lecció etnològica del Centre Excursionista de Vallirana (CEV) situada a la seu de l'entitat, a cal Capellades. Es tracta d'un col·lecció heterogènia que integra diversos elements mobles amb el propi edifici. S'ha mantingut el concepte original de la casa, mantenint la distribució dels espais, la seva decoració i el mobiliari. Al vestíbul d'accés hi ha una col·lecció de rajoles acolorides, un molinet de cafè de cal Doctor (bar de les Casetes Montané) i diversos elements relacionats amb la producció de vi (inclou el celler i el cup). A la sala coberta amb volta catalana hi ha l'exposició permanent d'arquitectura rural de Vallirana, relacionada amb els elements de pedra seca dispersats per tot el municipi (barraques, forns, escales de marge, cocons de marge, etc.). En aquest mateix espai hi ha dues grans vitrines amb una col·lecció de càntirs i gerres, una altra de fòssils, eines del camp, balances, llibres, una vaixella de la casa, restes arqueològiques de l'ermita de Sant Silvestre, entre d'altres (materials de la cova Bonica i de la cova de l'Avi, datades al Neolític tardà). També hi ha materials i peces d'altres poblacions. Al costat d'una de les vitrines, destaquen també uns trills de fusta amb pedra de sílex. A la primera planta hi ha el menjador, amb una vitrina de fusta amb la vaixella decorada de la casa. El rebost i la cuina estan musealitzats amb materials relacionats amb el desenvolupament de les funcions quotidianes. En destaca una màquina de cosir de ca l'Eixut i un armari de fusta de can Dispanya. Al pis superior hi ha diversos objectes relacionats amb les feines del camp, així com fragments de ceràmica i rajoles.

Al Cens de Col·leccions obertes al públic de la Generalitat de Catalunya (Servei de Museus Dep. de Cultura) consta com a Museu Etnològic del Centre Excursionista de Vallirana.

La col·lecció ocupa diversos espais de la casa de cal Capellades, adquirida pel Centre Excursionista de Vallirana l'any 1985. Es van recuperar diversos aspectes originals de la construcció, com per exemple el cup o el paviment original de pedra amb les roderes dels carruatges marcades, entre d'altres. Els materials que conformen aquesta col·lecció foren recollits en diverses excavacions, recuperats d'edificis enderrocats o cedits per diverses persones. L'exposició permanent d'arquitectura rural de Vallirana s'inicià l'any 2013 amb la intenció de mostrar els resultats obtinguts durant la feina de camp del Grup de Recerca del CEV.

Http://cevallirana.blogspot.com.es/p/casa-museu.html (Consulta: 29-05-2017).