Cementiri de Granera
Granera

Ermita de Santa Cecília - Carretera de Sant Llorenç Savall
    Al final de la carretera BV-1245, en el punt d'accés als barris del Castell i de l'Església

Ajuntament de Granera
    Adriana Geladó Prat

Recinte de planta rectangular situat al costat de la capella de Santa Cecília. Està format per dos volums aïllats i una tanca de pedra que delimita l'espai respecte l'exterior. La façana principal està orientada al sud-oest i presenta un gran portal d'accés d'arc de mig punt bastit amb maons, i rematat amb una coberta de teula plana i dues vessants integrada a la tanca. Està coronada amb una creu grega de ferro. Damunt del portal hi ha les restes d'una inscripció gravada damunt del revestiment que cobreix el mur, de la es conserva el següent text: "REQUIES (·) PACE.". El portal està tancat amb una porta de ferro treballat, amb un timpà semicircular amb la data 1892. A l'interior, l'espai s'organitza mitjançant un carrer central empedrat disposat longitudinalment i emmarcat amb dues filades de xiprers. En aquest carrer destaca una creu llatina de ferro decorada amb carcanyols i situada damunt d'una peanya de pedra quadrada amb capitell. Els volums que alberguen els nínxols són de planta rectangular, amb les cobertes de teula àrab d'un sol vessant i organitzats en tres registres horitzontals diferenciats. Presenten les façanes principals emblanquinades i els nínxols estan bastits mitjançant una obertura d'arc rebaixat. El volum de la banda de llevant és força més gran que l'anterior i compta amb un ràfec superior motllurat. L'altre volum està situat a la cantonada de migdia, al costat de la sala pels difunts. És força més petit i més recent arquitectònicament parlant. La tanca està bastida en pedra de diverses mides i fragments de maons, disposat de manera irregular. Els volums que integren els nínxols estan fets en pedra disposada de manera més regular, amb les cantoneres embellides amb pedra desbastada de mida més gran.

El cementiri respòn a una ampliació efectuada l'any 1892, quan passà a ser de propietat municipal. Antigament, la capella tenia un cementiri propi. El dia de Tots Sants es feia una processó de l'església fins al cementiri resant el rosari i després de la missa. Un cop allà es feia una absolta general per tots els difunts. El passadís que separa el cementiri de la capella de Santa Cecília fou construït durant les obres de rehabilitació del temple, als anys 70 del segle XX.

GAMELL, Genís (2016). "La Consueta de Granera". La Granària, 42, p. 6-7. MASAGUÉ I TORNER, Josep M. (1992). "Santa Cecília de Granera". XIII Ronda Vallesana Castellterçol-Granera 4 d'octubre de 1992. Sabadell: Unió Excursionista de Sabadell, p. 41.