Base de canó carlí
Granera

Serrat de les Forques
    Dalt d'un turonet situat uns 70m a llevant del dipòsit d'aigües potables del coll de Llebre

Molt degradat i afectat per la vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Jaciment arqueològic situat dalt d'un turonet del serrat de les Forques, damunt del collet de Llebre (al sud-oest) i prop del dipòsit d'aigües. Es tracta de les restes del basament d'un antic canó utilitzat durant les guerres carlines. Estan formades per pedres de mida gran desbastades i sense treballar, encaixades al sòl del turó i disposades en paral·lel. Estan agrupades en tres grups, dos en paral·lel al davant i una altra central al darrera (tot i que aquesta última no està gaire ben conservada).

El jaciment està senyalitzat amb una fita contemporània instal·lada per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

L'objectiu d'aquestes bases era evitar el retrocés del canó quan aquest es disparava.

JAUMOT, Miquel (2016). Caminant per racons del Moianès. 15 itineraris. Valls: Cossetània, p. 97.