Casino Unió Comercial
Vilafranca del Penedès

Eclecticisme
    Josep Inglada i Estrada i Antoni Pons i Domínguez
    Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
    Casino Union Comercial
    Jordi Montlló Bolart

Edifici entre mitgeres de planta rectangular compost d'un cos a la façana destinat a cafè i un cos posterior que és el teatre; entremig hi ha un vestíbul. El cos de la façana consta de planta baixa i tres pisos, amb la coberta a dues aigües de xapa galvanitzada. El teatre està format per una platea amb un pis de llotges perimetrals en forma de "U" i d'un escenari amb sota escenari; amb la coberta a tres aigües amb capcer a la façana del passatge.
    Façana molt transformada, composada simètricament a partir de cinc eixos verticals. Les obertures de la planta baixa són d'arc carpanell. La planta principal disposa d'una balconada amb tres obertures d'arc carpanell i dos balcons laterals d'obertura única adintellada, el seu parament és amb encoixinat simulat. La resta de les plantes tenen les obertures adintellades modernes i parament llis.

L'any 1853 es funda la Societat Casino de la Unión i pels voltants de l'any 1870 es trasllada a Cal Ferret de la Rambla de Sant Francesc. L'any 1872 s'inaugura el saló teatre i deu anys més tard un nou saló per cafè, segons el projecte del mestre d'obres Josep Inglada Estrada. Es coneix el nom del paleta, en Ràfols, i les guixeries del Sr. Barnola.
    L'any 1921 es presenta un projecte de l'arquitecte Antoni Pons i Domínguez segons el qual es modifica l'estructura de les obertures de la façana, tot i que el projecte de fer-hi una tribuna no s'arriba a realitzar.

BENACH i TORRENTS, Manuel (1977). "Els vilafranquins del segle XX", dins Notes per a la història local. Edició de l'autor.
    MAS i JORNET, Claudi (1902). Notes sobre'l moviment intelectual i artístic de Vilafranca del Penedès durant el segle XIX. Oliva impressor, Vilafranca del Penedès.