Casa Sebastià Sans Bori

c/ Major, 17 -c/ Tacó, 1-3

Eclecticisme
    Jaume Suñé i Juncosa
    Bo
    L'edifici sembla haver estat objecte d'una rehabilitació recent. La normativa del Pla Especial obliga a la conservació de la façana i permet un nou eix d'obertures a la zona de la cantonada.
    Pla Especial, 151. 2006
    Ref. cad.: 62201DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït a dos vents i que disposa d'un alçat de tres plantes (pb + 2p), malgrat que l'edifici guanya un nivell en la banda del c/ Tacó, on s'adapta a la inclinació que presenta la via pública, tot desenvolupant una planta baixa articulada i dotada d'un pis més, probablement semisoterrani.
    La façana principal afronta al c/ Major i consta de tres obertures a cada planta. El ras inferior presenta tres portes de dimensions i dissenys dissemblants. Destaca l'accés al local comercial, amb brancals i llinda de pedra, aquesta darrera en forma d'arc rebaixat en el que figura la data de 1803 -probablement en un carreu reaprofitat d'una construcció anterior-. Actualment aquesta obertura mostra la seva llum reduïda i transformada en una porta de forma rectangular.
    En els pisos superiors s'identifiquen dos balcons i una finestra. Les volades dels balcons són d'obra, disminueixen progressivament la seva amplada i presenten el perfil troncocònic i motllurat. Destaca l'elaborat programa decoratiu de les baranes metàl·liques, amb motius geomètrics situats en el sòcol i sota el passamà. Les obertures, amb brancals i llindes d'obra, presenten formes d'arc rebaixat.
    Pel que fa al coronament, aquest consta d'una cornisa graonada que no abarca tota l'amplada del frontis i d'una barana d'obra llisa.
    En el frontis del c/ Tacó el llenguatge formal es simplifica, tot distingint tres eixos d'obertures, dels quals el central és el menys important i no disposa d'obertura a la planta baixa. Totes les obertures existents són balcons ampitats, llevat de l'eix situat a l'esquerra, on aquests disposen de volada.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció V. Forma part del Conjunt 6 que inclou diferents tipologies arquitectòniques que corresponen a edificis dels carrers Major, Nou i Tacó i del passeig de la Ribera. Els plànols originals es conserven a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment en el seu eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880, i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

MILES, C. (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)