Casa Manuel Pascual

c/ Major, 15

Eclecticisme
    Gaietà Miret i Reventós
    Bo
    La normativa del Pla Especial prescriu la conservació íntegra de la façana, adaptant la planta baixa al projecte original
    Pla Especial, 150. 2006
    Ref. cad.: 62202DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici situat entre mitgeres, que mostra un alçat de tres plantes (pb + 2p) amb una composició asimètrica, mancada d'eixos verticals clars, però amb les línies horitzontals potenciades gràcies a les bandes horitzontals del parament, i a l'ús d'altres elements com ara les petites cornises que coincideixen amb els forjats interiors.
    A la planta baixa s'identifiquen cinc portes de dimensions dissemblants; pel que fa a la seva alçada i amplada, totes elles amb la mateixa forma d'arc rebaixat; els brancals i les llindes apareixen ressaltats per franges llises que sobresurten lleugerament del plom del mur. S'alternen les portes que permeten accedir als pisos superiors i les que pertanyen als locals comercials establerts a la finca.
    Al primer pis, la seqüència de les obertures respon a l'esquema finestra-balcó-finestra-finestra-balcó, sense que la seva distribució mantingui una equidistància constant entre elles. Les obertures són rectangulars i presenten les llindes decorades amb aplicacions ceràmiques de motius florals situats en els angles i en el centre. Les volades dels balcons són d'obra, amb el perfil graonat, i les baranes metàl·liques estan conformades per barrots senzills. Les finestres disposen d'ampits suportats per petites cartel·les.
    Al segon pis es redueix l'amplada de la volada dels balcons i la decoració de les llindes es limita al motiu central.
    En el coronament s'identifica una gran cornisa suportada per cartel·les de disseny esquemàtic i de perfils rectes. Finalment, la barana d'obra del terrat transitable alterna trams llisos i pilars quadrangulars.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 6 que inclou tres tipologies edificatòries diferents. D'una banda, la arquitectura de gran representativitat de les cases de veïns del c/ Major. En segon lloc, l'arquitectura popular de parcel·la estreta visible en els carrers Nou i Tacó. En tercer i darrer lloc, s'inclouen algunes implantacions recents del passeig de la Ribera.

Gaietà Miret i Raventós va iniciar la seva carrera com a mestre d'obres eclèctiques. Posteriorment va passar una etapa modernista, per a retornar finalment a l'estil inicial. Va treballar molt a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú. Pel que fa a l'arquitectura sitgetana, són projectes de la seva primera etapa les cases de Manuel Pascual (1894) i Bartomeu Virella (1895). En la seva fase modernista recull les influències de J. Puig i Cadafalch i Ll. Domènech i Montaner, que són visibles en obres com la casa Llauradó-Planas.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)