Carrer Major
Prats de Lluçanès

Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Regular
    L'estat de conservació és de les cases és heterogeni, tot i que majoritàriament s'ha conservat l'estructura original.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Conjunt
    Jordi Compte i Marta Homs

El carrer Major està situat al sector nord del nucli urbà, entre la plaça Vella i la carretera C-154, al seu pas pel nord de cal Camps. Es tracta d'un carrer amb una orientació sud-nord, lleugerament ascendent i que fa una petita curvatura. Les cases, de tipologia urbana, estan situades a banda i banda del carrer i estan formades majoritàriament per planta baixa, primer pis i golfes o segon pis, amb dues obertures per planta i teulades de doble vessant amb aigües al carrer. Tot i que algunes cases s'han reformat profundament, moltes conserven l'estructura original, i en alguns casos les obertures, sovint emmarcades amb pedra treballada, bisellada o motllurada. L'estil de les cases que formen el carrer és heterogeni, ja que tot i tenir un origen comú del segle XVIII o anterior, algunes han estat reedificades o molt reformades als segles XIX i XX, modificant d'aquesta manera el seu aspecte exterior i incorporant nous materials. Es troben llindes de finestres o portals amb l'any de la construcció de l'edifici inscrit en els números 6 (1786), 48 (1846), 50 (1843), 53 (1741), 58 (1838) i 60 (188-), a més de les que es troben a la Rectoria i a cal Duran (descrites en una fitxa individual).

Les cases que actualment formen el carrer Major van ser edificades durant el segle XVIII, i reformades, rehabilitades o reedificades al llarg dels segles XIX i XX, tal com ho indiquen nombroses llindes datades al llarg del carrer. Tot i així, i tenint en compte que durant el segon quart del segle XVII es va construir l'església de Sant Vicenç, és molt probable que aquest carrer ja existís abans que el poble fos incendiat per les tropes felipistes l'any 1714.