Carrer Major
Perafita

Nucli urbà de Perafita. Perafita

Bo
    L'estat de conservació de les cases és heterogeni. Tot i així la majoria s'han conservat amb l'estructura i els elements originals de la seva construcció.
    Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Sí, IPA. 23.293
    Propietaris diversos
    Jordi Compte i Marta Homs

El carrer Major de Perafita és el carrer més llarg de la població, sense comptar la carretera BP-4653, anomenada passeig de Sant Agustí al seu pas pel nucli, recorrent el nucli des del seu extrem sud fins a la plaça Major.
    Es tracta d'un carrer llarg, pràcticament recte i amb una orientació de nord a sud. Té cases a banda i banda, la majoria bastides amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats a les cantonades i coronades amb teulades de doble vessant amb aigües a les façanes principals, al carrer, i posteriors.
    Iniciant el carrer pel costat est, a tocar de la plaça Major es troba en el número 1, cal Carnisser, la casa conserva dos portals d'arc rebaixat emmarcats amb pedra treballada a la planta baixa, dos balcons emmarcats amb pedra bisellada al primer pis, un amb la data de 1814 i el monograma d'Ave Maria a la llinda, i dos balcons emmarcats amb maó a les golfes, a més d'una finestra molt treballada al primer pis descrita en una fitxa individual.
    A la seva dreta hi ha cal Quico Pensiró on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data de 1800 amb una creu intercalada a la llinda.
    En el número 5, cal Pensiró, amb un portal emmarcat amb pedra i llinda de fusta a la planta baixa, tres balcons emmarcats amb pedra al primer pis, el central dels quals amb la inscripció "AVE MARIA SIN PECADO CONSEBIDA" i tres finestres també amb pedra a les golfes, la de la dretaamb decoració d'arc conopial a la llinda, i totes amb els angles bisellats. Al primer pis, entre balcons, hi ha una capelleta de quart d'esfera.
    Al costat hi ha cal Fuster, on hi ha un portal emmarcat amb pedra bisellada i decoració d'arc conopial, i una finestra a la planta baixa i dos balcons al primer pis, tots emmarcats amb pedra bisellada.
    En el número 9 hi ha cal Cabalé que conserva a nivell de planta baixa, un porta i una finestra emmarcades amb pedra bisellada i dos portals amb el mateix acabat, un amb la data inscrita de 1833 i l'altre amb un relleu on s'intueix una creu i diverses eines. A nivell de primer pis hi ha dues finestres i un balcó emmarcats amb pedra bisellada i a les golfes diverses obertures fetes amb pedra treballada.
    En el número 11, la casa conserva a nivell de planta baixa una finestra emmarcada amb pedra bisellada i una creu inscrita a la llinda, un portal també amb pedra bisellada amb una inscripció molt erosionada a la llinda, una porta emmarcada amb pedra treballada, i una altra porta i un portal amb la pedra bisellada, la llinda del portal conté una inscripció amb el nom "PERA DESPLA" repetit, en majúscules a la part superior i en minúscules a l'inferior, i un petit relleu amb forma de pell d'animal estesa on hi ha el monograma IHS i la data de 1626. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, a la de l'esquerra a més amb una creu inscrita a la llinda.
    En el número 13 es conserven, a planta baixa, dos portals emmarcats amb pedra bisellada, el de la dreta amb el monograma IHS a la llinda, un balcó i una finestra emmarcats amb pedra bisellada al primer pis i dues finestres fetes amb pedra treballada a les golfes.
    Al seu costat, en el número 15, hi ha una casa que conserva un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis.
    A la seva dreta hi ha diverses cases molt reformades, entre les que es troba la seu de l'Ajuntament.
    En el número 25 es conserven dos portals emmarcats amb pedra bisellada, un amb llinda d'arc rebaixat de maó, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la planta baixa i diverses obertures emmarcades amb maó al primer pis.
    En el número 29, hi ha una porta emmarcada amb pedra treballada i un portal emmarcat amb pedra bisellada reconvertit en finestra a la planta baixa, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i la data inscrita de 1677 al primer pis.

(Continuació descripció) En el número 35 hi ha una casa que conserva a planta baixa una finestra i un portal emmarcats amb pedra bisellada, el portal amb la inscripció "17 + 66 MANVEL GRAV" . Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat i a les golfes dues finestres emmarcades amb monòlits treballats.
    A la seva dreta, en el número 37, es conserva un portal amb la inscripció parcialment erosionada "SALVADOR + VERDA = / GUER VALE" a la planta baixa, una finestra amb ampit motullrat i un balcó, al primer pis i dues finestres a les golfes, totes les obertures emmarcades amb pedra bisellada.
    En el número 39 s'observa un portal i una porta emmarcats amb pedra bisellada, el portal amb la data de 1680 i una creu a la llinda, i al seu costat, en el número 41 un portal i una finestra emmarcats amb pedra treballada.
    En el número 45, una casa que conserva dos balcons emmarcats amb pedra bisellada i amb inscripció al primer pis i dues finestres fetes amb monòlits treballats a les golfes. La inscripció del balcó de l'esquerra, incompleta, és "1703 CAÇA / JOAN ROMEU Y IAUMA LA" i la de la dreta "16 + 79 JOAN ROMEU".
    En el número 47 hi ha ca l'Espanyol (té una fitxa individual), i en el número 49, una casa que conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i un porta amb maó a la planta baixa, dues finestres també amb pedra bisellada al primer pis, una amb la data de 1738 junt amb una creu i el monograma IHS a la llinda, i una finestra emmarcada amb monòlits bisellats i una amb maó a les golfes.
    En el número 51 hi ha una casa amb un portal amb llinda monolítica d'arc rebaixat on hi ha la data de 1768 i una finestra, a planta baixa, i un balcó i una finestra al primer pis, totes les obertures emmarcades amb pedra bisellada.
    En el número 53 s'observa un portal emmarcat amb pedra bisellada i la inscripció "JOAN SVLER" a la llinda i una finestra feta amb pedra treballada a la planta baixa, dues finestres amb pedra bisellada al primer pis, una amb la inscripció "JOAN SVLER" amb una creu molt decorada intercalada, i dues finestres emmarcades amb monòlits treballats a les golfes.
    En el número 55, s'observa un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa, i dues finestres amb monòlits treballats i una finestra també amb pedra bisellada a les golfes.
    Tancant el carrer pel costat est es troba en el número 57 una casa que conserva un portal i diverses finestres emmarcades amb pedra bisellada.
    Tornant a l'inici del carrer, al costat de la plaça Major, i iniciant el carrer pel costat oest es troba, en el número 2, una casa que conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la inscripció "RAFEL IHS IVANDO 1732" junt amb una creu intercalada a la llinda, i una finestra amb contorn de pedra motllurada al primer pis.
    En el número 4 hi ha l'antiga seu de l'Ajuntament, on s'observa a la planta baixa, una finestra i un portal d'arc rebaixat amb la data de 1831 inscrita, i al primer pis, tres balcons, totes les obertures emmarcades amb pedra bisellada.
    En el número 6, la casa conserva un portal emmarcat amb pedra treballada i la data de 1703 a la llinda i un portal fet amb pedra bisellada a la planta baixa, al primer pis, quatre balcons i una capelleta de quart d'esfera, dos balcons emmarcats amb maó i els altres dos amb pedra bisellada, i en ambdós casos, amb inscripcions, en un la data de 1782 i en l'altre 1780, en els dos casos una creu enmig. A nivell de golfes hi ha quatre finestres, dues fetes amb monòlits bisellats i dues amb maó.
    En el número 8, hi ha un portal i una porta emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa, el portal amb una inscripció parcialment erosionada on s'observa la data incompleta de 169- , el nom incomplet de BARNAT R- i un relleu amb forma de pell animal estesa a l'interior del qual hi ha una creu. Al primer pis hi ha dues finestres amb ampit motllurat i a les golfes dues finestres més, totes quatre emmarcades amb pedra bisellada.

(Continuació descripció) En el número 10 hi ha una casa amb un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada i al costat, en el número 12, un portal emmarcat amb pedra bisellada i un balcó emmarcat amb pedra treballada al primer pis.
    En el número 14, una casa que conserva un portal emmarcat amb pedra motllurada amb la inscripció 17 IHS 30 i una creu intercalada, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb la inscripció 16 + 94 a la llinda a la planta baixa, i al primer pis, dues finestres fetes amb pedra bisellada.
    En el número 16, a nivell de planta baixa hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una amb la data de 1695 inscrita, i un portal també amb pedra bisellada amb la inscripció "RAFEL + CORDIA / 16 IHS 89" a la llinda. Al primer pis, una finestra i dos balcons amb contorn de pedra bisellada, un dels quals amb la data de 1739 junt amb una creu i el monograma IHS a la llinda. A nivell de golfes, com al primer pis, hi ha dos balcons i una finestra també de pedra bisellada.
    En el número 18 s'observen tres portals emmarcats amb pedra bisellada, un amb la inscripció 17 + 78 a la llinda i un altre amb una llinda incompleta, probablement reaprofitada, on s'observa el nom JOSEPH T-, la data de 17--, el monograma IHS i una creu. A nivell de primer pis i golfes les obertures són de maó.
    En el número 20, s'observa un portal adovellat d'arc rebaixat i una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la planta baixa, tres balcons al primer pis amb contorn de pedra bisellada, i tres balcons a les golfes, dos també amb pedra bisellada i el restant amb pedra treballada.
    En el número 22 hi ha una casa que conserva dues finestres i un balcó emmarcats amb pedra bisellada.
    En el número 24, i a nivell de planta baixa, hi ha una obertura circular emmarcada amb pedra treballada i una porta i un portal amb pedra bisellada, el portal amb la inscripció "B. THOMAS + CENDRA / 16 76" amb el símbol del cor de Jesús intercalat a la data. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada, la de l'esquerra amb una creu gravada a la llinda, i una espitllera emmarcada amb un únic monòlit, i a les golfes dues finestres amb contorn de pedra bisellada.
    Al seu costat, en el número 26, es troba una casa que conserva una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis, a la llinda de la qual hi ha una inscripció erosionada i una mà col·locada horitzontalment en relleu, i una finestra emmarcada amb monòlits treballats a les golfes.
    En el número 28, hi ha una finestra i un portal emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa, el portal amb la inscripció "16 IHS 88" a la llinda, dues finestres també amb pedra bisellada al primer pis, la de l'esquerra conté una inscripció molt erosionada, i dues finestres emmarcades amb monòlits bisellats a les golfes.
    En el número 30, s'observa dos portals emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa i dues finestres també amb pedra bisellada tant al primer pis com a les golfes. Dels portals, un està tapiat i l'altre conté un relleu amb forma de pell animal estesa a l'interior del qual s'hi llegeix "IHS JOAN MVNTANE 1684".
    En el número 32 i a nivell de planta baixa hi ha una finestra i un portal emmarcats amb pedra bisellada i amb la inscripció "1701 MAGIMON IHS IANE- Y CARBONELL" junt amb una creu intercalada al portal. Al primer pis hi ha dues finestres també de pedra bisellada i ampit motllurat, la de l'esquerra de les quals amb la data inscrita de 1704, i a les golfes dues finestres emmarcades amb monòlits bisellats i ampit de pedra.
    Finalment, en el número 34 es troba l'última casa que conserva elements originals del costat oest del carrer. Conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1787 gravada a la llinda i una finestra també amb pedra bisellada a la planta baixa, al primer pis, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat i una amb monòlits treballats, i a les golfes, una finestra emmarcada amb monòlits treballats i ampit de pedra.