Ca l'Espanyol
Perafita

C. Major, 47. Nucli urbà de Perafita. Perafita

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Balmes, 173, SL. c/ Balmes 173, 2n,2a. 08006. Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

Ca l'Espanyol és una casa situada en el carrer Major de Perafita, prop de l'extrem sud del nucli urbà i just davant d'una petita placeta.
    Es tracta d'una casa de grans dimensions formada per un volum de planta rectangular i de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada, com a la resta de cases del carrer Major, és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'oest i al carrer Major, té una distribució d'obertures quasi simètrica. A nivell de planta baixa destaca un imponent portal adovellat d'arc de mig punt ubicat al centre i decorat a la clau amb la data inscrita de 1682. A la dreta del portal hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i a l'esquerra un altre portal, aquest emmarcat amb pedra bisellada i amb la inscripció "JOSEP + VILA 1728" junt amb el monograma d'Ave Maria a la llinda. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, la central de les quals conté la inscripció "MAGI THOMAS" junt amb el monograma del cor de Jesús sobre el nom i un motiu circular amb una X a l'interior a sota. A nivell de golfes hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra bisellada i ampit de pedra.